Czas na lasagne

Lasagne to danie uznawane za jeden z kulinarnych symboli Italii. Jest to także ulubione włoskie danie Amerykanów. Skąd tak naprawdę pochodzi i jaki jest sekret przygotowania tego makaronowego specjału?

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne.

Lasagne 2Przysmak Garfielda

Lasagne jest potrawą, która może być przygotowywana na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Najbardziej popularne są dwie wersje:

  • Lasagne bolognese: jej cechą charakterystyczną jest tradycyjny sos boloński, z dodatkiem mielonego mięsa – wieprzowego lub wieprzowo-wołowego.
  • Lasagne napoli: rodem z południowych Włoch. W przeciwieństwie do jej siostry z północy, jest potrawą bezmięsną. Opiera się o charakterystyczny dla neapolitańskiej kuchni sos napoli – na bazie pomidorów z dodatkiem czosnku, bazylii, tymianku i oregano.

LasagneLasagne jest jednak potrawą, która pozwala kucharzowi na sporą inwencję. Często oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Najbardziej znanym smakoszem lasagne był bohater kreskówek – kot Garfield. Jego ulubioną wersją była lasagne po bolońsku, podgrzana w… mikrofalówce, ale tego sposobu przyrządzania akurat nie polecamy.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.