Sylwester Lis_Szef Kuchni BUKOVINA Terma Hotel SpaJak inaczej podbić serce ukochanej osoby, jeśli nie przez żołądek? Już starożytni wiedzieli, że rozkosze podniebienia sprzyjają miłosnym uniesieniom. Swoimi przepisami na afrodyzjaki dzieli się Sylwester Lis, Szef Kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa.

Miłosne właściwości wanilii odkryli Aztecy. Na dworze azteckiego władcy, Montezumy, wanilii skosztowali po raz pierwszy konkwistadorzy, którzy zakochali się w jej smaku i sprowadzili tę przyprawę do Europy. O wanilii, jako silnym afrodyzjaku, wspomina także „Kamasutra”.

 

Polecane danie:

Panna Cotta z sosem jeżynowym
i sorbetem z grapefruita

Czas przygotowania: 1,5 godziny

 

Panna cotta

Składniki:

900 g śmietany kremówki 33%

100 g cukru kryształu

laska wanilii

20 g żelatyny spożywczej

25 g wody

skórka z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę z rozciętą na pół laską wanilii, cukrem kryształem i skórką z cytryny podgrzewamy do 60oC. Następnie przecedzamy i dodajemy żelatynę. Całość schładzamy, wylewamy do foremek. Po zastygnięciu kremu wylewamy na wierzch warstwę galaretki.

 

Galaretka

Składniki:

25 g żelatyny spożywczej

250 g cukru trzcinowego

sok z 1 cytryny i 1 limonki

500 g szampana

 

Sposób przygotowania:

Namaczamy w wodzie 25 g żelatyny. Cukier trzcinowy gotujemy z wodą. Następnie dolewamy sok z obu cytrusów, łączymy z żelatyną i szampanem, studzimy.

 

Sos jeżynowy

Składniki:

250 g jeżyn

75 g cukru kryształu

20 g wody

cytryna 

40 g białego wina

 

Sposób przygotowania:

Cukier, wodę, wino i przeciętą cytrynę gotujemy ok. 6 minut na wolnym ogniu. Całość przecedzamy, dodajemy jeżyny, gotujemy następne 30 minut. Miksujemy, ponownie przecedzamy, a na końcu schładzamy.

 

Sorbet z grapefruita

Składniki:

30 g białego wina

30 g cukru trzcinowego

250 g soku ze świeżych grapefruitów

2 g gumy ksantanowej

 

Sposób przygotowania:

Wino i cukier gotujemy. Następnie dodajemy sok z gumą ksantanową i miksujemy. Odstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki ponownie miksujemy. Powtarzamy ten cykl aż do uzyskania puszystego sorbetu.

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.