Jak inaczej podbić serce ukochanej osoby, jeśli nie przez żołądek? Już starożytni wiedzieli, że rozkosze podniebienia sprzyjają miłosnym uniesieniom. Swoimi przepisami na afrodyzjaki dzieli się Sylwester Lis, Szef Kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa.
Miłosne właściwości wanilii odkryli Aztecy. Na dworze azteckiego władcy, Montezumy, wanilii skosztowali po raz pierwszy konkwistadorzy, którzy zakochali się w jej smaku i sprowadzili tę przyprawę do Europy. O wanilii, jako silnym afrodyzjaku, wspomina także „Kamasutra”.
Polecane danie:
Panna Cotta z sosem jeżynowym
i sorbetem z grapefruita
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Panna cotta
Składniki:
900 g śmietany kremówki 33%
100 g cukru kryształu
laska wanilii
20 g żelatyny spożywczej
25 g wody
skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę z rozciętą na pół laską wanilii, cukrem kryształem i skórką z cytryny podgrzewamy do 60oC. Następnie przecedzamy i dodajemy żelatynę. Całość schładzamy, wylewamy do foremek. Po zastygnięciu kremu wylewamy na wierzch warstwę galaretki.
Galaretka
Składniki:
25 g żelatyny spożywczej
250 g cukru trzcinowego
sok z 1 cytryny i 1 limonki
500 g szampana
Sposób przygotowania:
Namaczamy w wodzie 25 g żelatyny. Cukier trzcinowy gotujemy z wodą. Następnie dolewamy sok z obu cytrusów, łączymy z żelatyną i szampanem, studzimy.
Sos jeżynowy
Składniki:
250 g jeżyn
75 g cukru kryształu
20 g wody
cytryna
40 g białego wina
Sposób przygotowania:
Cukier, wodę, wino i przeciętą cytrynę gotujemy ok. 6 minut na wolnym ogniu. Całość przecedzamy, dodajemy jeżyny, gotujemy następne 30 minut. Miksujemy, ponownie przecedzamy, a na końcu schładzamy.
Sorbet z grapefruita
Składniki:
30 g białego wina
30 g cukru trzcinowego
250 g soku ze świeżych grapefruitów
2 g gumy ksantanowej
Sposób przygotowania:
Wino i cukier gotujemy. Następnie dodajemy sok z gumą ksantanową i miksujemy. Odstawiamy do zamrażarki na 2 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki ponownie miksujemy. Powtarzamy ten cykl aż do uzyskania puszystego sorbetu.