W jadłospisach powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw dostarczających β-karotenu, witaminy C i błonnika oraz świeżo ukwaszonych mlecznych produktów fermentowanych, takich jak mleko acidofilne, maślanka, kefir i jogurt.

Powinno się również wykluczyć z diety czekoladę, kakao, mocną kawę, a nawet colę. Produkty te zwalniają pasaż treści pokarmowej w jelitach oraz sprzyjają rozwojowi złych bakterii, wywołując gnicie i fermentację w jelitach. W efekcie do krwiobiegu wydzielają się szkodliwe produkty przemiany materii, sprzyjające rozwojowi bakterii w porach, co powoduje stany zapalne. Objawy trądziku zaostrzają również ostre przyprawy i sól, gdyż utrudniają ukrwienie i odżywienie skóry, czyli dowóz witamin, minerałów i aminokwasów do porów.

Alkohol, podobnie jak stres, rabuje z organizmu wszelkie zapasy witamin z grupy B, które zużywane zostają do detoksykacji.

Warto więc dożywiać organizm witaminami, robiąc sobie kurację drożdżową. Zamiast żywych drożdży można skorzystać z dobrodziejstwa suplementów z apteki. Zapewniają one optymalny poziom witamin z grupy B oraz minerałów.

Jako że nie ma potrawy, która dostarcza wszystkich składników mineralnych jednocześnie, zwolenniczkom naturalnych kuracji podaję mineralny „niezbędnik” określający dzienne zapotrzebowanie na składniki zapobiegające powstawaniu pryszczy.

Opinia dietetyka Marii Jagiełło

Zalety:

  • idealne rady dla osób z trądzikiem;
  • dieta ma bardzo duży wpływ na powstanie trądziku;
  • rozwój cywilizacji również;
  • spożywanie drożdży pomoże w trądziku;
  • zminimalizowanie stresu bardzo dobrze wpływa na wygląd skóry;
  • dieta musi być bogata w warzywa, owoce świeże, suszone i suche oraz produkty mleczne fermentowane.

Wady: brak

Żywieniowy niezbędnik dla cery trądzikowej

  • Krzem potrzebujesz 1 mg  = 2 figi + ½ puszki kukurydzy + jajko
  • Miedź potrzebujesz 2 mg = wątróbka 100 g + porcja brokuł
  • Cynk potrzebujesz 8 mg =  2 kromki razowego pieczywa + wątróbka 150 g
  • Żelazo potrzebujesz 15 mg = 2 jajka + polędwica z rusztu + 50 g kaszanki
  • Magnez potrzebujesz 300 mg = 100 ml wody + 2 banany + garść bakalii (50 g)
  • Wapń potrzebujesz 1200 mg = ½ litra maślanki + 3 plasterki sera żółtego + 300 g fasolki szparagowej.
1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.