Jak jeść zdrowiej i nie przytyć w pracy zdalnej?

Wybory żywieniowe, których dokonujemy, mogą być kluczowe dla naszego stanu zdrowia, a błędy skutkować nie tylko obniżeniem odporności, ale też koncentracji w pracy. Głównymi wrogami naszej sylwetki i produktywności są m.in.: dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Jak jeść zdrowiej i nie przytyć w pracy zdalnej? 

Gluten – czy należy się go bać?

Gluten, czyli mieszanina białek występujących naturalnie w wielu zbożach, przez jednych jest nietolerowany, przez niektórych uznawany za niebezpieczny dla zdrowia, a według ekspertów – to składnik diety obecny w produktach, które są potrzebne w zbilansowanej diecie. W ostatnich latach narosło wokół niego wiele mitów, a moda na dietę bezglutenową wciąż zdobywa zwolenników. Jak jest naprawdę?

Czy przyprawy odchudzają?

Przyprawy usprawniają pracę jelit, są barwne, aromatyczne. Podnoszą smak potraw, leczą, a czasami nawet… odchudzają! Niektóre z nich warto wykorzystywać tak często jak tylko się da, ale korzystać z ich dobrodziejstw z rozsądkiem. 

Dieta dla aktywnych

Jesteś aktywna? Biegasz, jeździsz na rowerze, spacerujesz? Świetnie! Ważne jednak, by uprawianiu sportu towarzyszyła prawidłowa dieta, która dostarczy ci odpowiedniej…

Jedzmy strączki

Fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy soja wciąż nie są popularnymi składnikami menu Polaków, choć dietetycy jednomyślnie uznają je za obowiązkowy…