Wybory żywieniowe, których dokonujemy, mogą być kluczowe dla naszego stanu zdrowia, a błędy skutkować nie tylko obniżeniem odporności, ale też koncentracji w pracy. Głównymi wrogami naszej sylwetki i produktywności są m.in.: dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Jak jeść zdrowiej i nie przytyć w pracy zdalnej? 

jak jeść

 

Nieregularna i uboga w składniki odżywcze dieta jest jednym z czynników zwiększających ryzyko otyłości, z którą zmaga się z roku na rok coraz więcej osób. Epidemia nadwagi i otyłości to szybko rosnący problem XXI wieku, dlatego tak ważne staje się włączenie do edukacji żywieniowej również miejsca pracy jako przestrzeni, gdzie możemy zadbać o prawidłowe nawyki. W końcu spędzamy tam 1/3 doby. 

Dlatego tak istotne jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad dotyczących codziennej diety, na przykład spożywanie 3-5 posiłków dziennie o regularnych porach czy pilnowanie dziennego bilansu energetycznego. 

Nie jedz więcej niż jesteś w stanie spalić

Zbędne kilogramy tłuszczu to wynik dodatniego bilansu między energią, którą dostarczamy organizmowi z pożywieniem, a liczbą kalorii, które spalamy podczas codziennych czynności i aktywności fizycznej. Jeśli jemy więcej kalorii niż nasz organizm jest w stanie wykorzystać, nadwyżka odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej.

Jak przekłada się to na dodatkowe kilogramy, pokazały m.in. wyniki badania Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”. Aż 44% spośród zapytanych Polaków przytyło na home office! Najwięcej, bo 39% badanych – między 4 a 6 kilograma. Blisko połowa ankietowanych, którzy zauważyli, że przytyli zadeklarowała, że w porównaniu z okresem przed zmianą trybu pracy, odżywia się gorzej.

Miej warzywa i owoce pod ręką

Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, opracowaną przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, owoce i warzywa to absolutna podstawa tego, co należy spożywać. Powinny one stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce. Regularne uwzględnienie w diecie warzyw i owoców jest promowane od lat przez specjalistów ds. żywienia. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne, które mogą być spożywane w nieprzetworzonej formie, dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do jego prawidłowego funkcjonowania.

„Dostępność warzyw i owoców to największy motor do zmian. Jeśli mamy je pod ręką także w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety” – przekonuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Skutkiem realizacji złych nawyków żywieniowych jest nie tylko przyrost wagi, ale też zmniejszona odporność fizyczna i psychiczna, a także niższa koncentracja, co w połączeniu ze zwiększoną podatnością na stres, czemu sprzyja pandemia i szybkie tempo życia, może generować poważne problemy zdrowotne. Nie tylko nadwagę. 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.