Kanapki nie muszą być nudne – wszystko zależy od ciekawych dodatków i naszej kreatywności. Można je przyrządzać zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Oto ciekawe przepisy na niebanalne kanapki, które można zjeść w domu albo zabrać ze sobą do pracy lub szkoły.
Pieczywo to element codziennej, zbilansowanej i zdrowej diety. Dobrej jakości chleb czy bułka dostarcza nie tylko niezbędnych dla organizmu węglowodanów złożonych, ale również błonnika, mikroelementów (takich jak żelazo i magnez), oraz witamin z grupy B, które są szczególnie ważne dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego. Pieczywo najczęściej towarzyszy nam w postaci kanapek. Ważne jednak, aby zwracać uwagę na dodatki, które znajdą się w przyrządzonym na jego bazie posiłku – warto zadbać zwłaszcza o źródła białka i tłuszczy oraz warzywa.
Kanapki na ciepło z serem camembert i szynką parmeńską
Składniki:
- bułka Panini (najlepiej w wersji z mąką graham),
- ser camembert,
- szynka parmeńska lub inna ulubiona wędlina dojrzewająca o wyrazistym smaku,
- zielone dodatki, np. kiełki rzodkiewki lub liście rukoli.
Przygotowanie:
Ser camembert pokrój w cienkie plasterki i ułóż na połówce bułki. Dodaj wędlinę, a następnie połóż na górę ulubione zielone dodatki. Przykryj drugą częścią bułki. Podgrzewaj w opiekaczu, aż skórka pieczywa lekko się zarumieni i będzie chrupiąca, a ser camembert delikatnie się roztopi.
Komentarz dietetyka:
„Bułka Panini z mąką graham dzięki zawartości otrębów pszennych jest źródłem niezwykle cennego błonnika i minerałów, które są niezbędne w codziennej diecie i które wspierają funkcjonowanie naszego organizmu. Ser camembert jest już bogaty w tłuszcz, więc przyrządzanej z jego wykorzystaniem kanapki nie trzeba dodatkowo smarować masłem czy skrapiać oliwą. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Szynka parmeńska zawiera małe ilości tłuszczu, za to jest bogata w białko, fosfor i witaminy. Warto dodawać do kanapek kiełki, ponieważ są bogate w substancje odżywcze. Kiełki rzodkiewki zawierają witaminy z grupy B oraz A, C i E, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i mikro- oraz makroelementy, w tym siarkę” – przypomina Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyczka, ekspertka kampanii Łączy nas coś dobrego.
Pożywne grahamki z jajecznicą
Składniki:
- bułka grahamka,
- jajka,
- szynka parmeńska lub inna ulubiona wędlina o wyrazistym smaku,
- świeże liście szpinaku,
- masło,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: pasta z roślin strączkowych (np. pasta z fasoli lub hummus),
- dodatek: ulubione warzywa.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła. Wbij jajka, dodaj szczyptę soli i usmaż jajecznicę do uzyskania ulubionej konsystencji. Następnie posmaruj przekrojoną grahamkę cienką warstwą masła lub pastą z roślin strączkowych (jeśli chcesz zwiększyć podaż białka). Ułóż na niej plasterek szynki parmeńskiej. Na koniec udekoruj całość jeszcze ciepłą jajecznicą. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj ze świeżymi warzywami.
Komentarz dietetyka:
„Grahamki wypiekane są na bazie mąki pszennej z pełnego przemiału, dzięki czemu zawierają dużo więcej witamin i składników mineralnych od zwykłych białych bułek. Posiadają również znacznie wyższy poziom błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Jajka stanowią bogate źródło białka oraz witamin A, E, D i K oraz z grupy B, a także składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Szpinak zawiera z kolei witaminy A, C, K1 oraz żelazo, kwas foliowy i wapń. Jeżeli chcemy ograniczyć tłuszcz, a zwiększyć podaż białka, warto smarować pieczywo pastą na bazie roślin strączkowych, które są pełne substancji odżywczych i witamin z grupy B. Taki posiłek możemy zbilansować, dodając do niego ulubione świeże warzywa, zawierające błonnik i witaminy” – opowiada Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Kanapki na słodko z figą
Składniki:
- chleb rustykalny premium,
- serek kanapkowy naturalny,
- świeże figi,
- kilka listków świeżej mięty,
- opcjonalnie: miód.
Przygotowanie:
Posmaruj kanapkę serkiem naturalnym (możesz wymieszać go wcześniej z miodem). Następnie połóż pociętą w plasterki świeżą figę. Udekoruj kilkoma listkami świeżej mięty, która orzeźwi słodki smak twarożku.
Komentarz dietetyka:
„To znakomita opcja, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Zamiast słodyczy warto wtedy postawić na posiłek, który jest nie tylko słodki, ale i odżywczy. Chleb rustykalny premium wypiekany jest na bazie zarówno mąki pszennej, jak i żytniej, dzięki czemu jest lekkostrawny i pełen mikroelementów. Serek kanapkowy to źródło białka i tłuszczu, a kanapki na jego bazie nie trzeba dodatkowo smarować masłem. Zawiera on również dużo białka, a także zapewnia nam wysoką podaż wapnia i fosforu. Świeże figi posiadają dużą zawartość błonnika pokarmowego (dzięki czemu wraz z liśćmi mięty poprawiają nasze trawienie), a także witamin z grupy B, wapnia, potasu i magnezu. W miodzie znajduje się dużo mikroelementów (potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C czy kwas foliowy)” – wyjaśnia dietetyk.