Nie oszczędzaj na sezonowych warzywach i owocach! Kupuj, kiedy są świeże
i tanie, zajadaj ze smakiem i ciesz się lepszym zdrowiem i samopoczuciem.
Nawet nie wiesz, ile dobra kryją jagody, maliny, kapusta czy śliwki…
Komentarz: dr inż. Beata Piłka, dietetyk Grupy LUX MED
Jagody na bóle brzucha
Te niewielkie, fioletowe kuleczki są prawdziwym ukojeniem dla chorych na zatrucie pokarmowe. Dzięki witaminom C, PP, E, B1, B2 i licznym składnikom mineralnym
i antocyjanom – barwnik w jagodach, łagodzą bóle brzucha i nudności. Dodatkowo przyśpieszają ustępowanie zmian zapalnych w przewodzie pokarmowym i korzystnie wpływają na wzrok i krążenie. Przy biegunce warto sięgnąć po suszone jagody
lub napar z tych owoców – ich silne właściwości przeciwbiegunkowe szybko
zlikwidują problem. Surowe owoce działają z kolei rozwalniająco, są więc idealne
na zaparcia.
Kapusta – witaminowa bomba
Witaminy C ma tyle co cytryna, sporo witamin z grupy B, A, trochę E i K.
Dodatkowo wapń, potas, magnez, żelazo i kwas foliowy. Kapusta powinna
być wręcz niezbędnikiem w twojej kuchni. Dzięki takiemu stężeniu witamin
podnosi odporność, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, a jeśli któregoś
wieczoru wypijesz za dużo alkoholu – pomoże ci uchronić się przed skutkami
kaca następnego dnia.
Lekkostrawna cukinia
Cukinia jest bardzo ceniona
przez dietetyków, m.in. za potas,
żelazo, magnez oraz witaminy
A, B1, C, K i beta-karoten.
Pozytywnie wpływa na proces
trawienia i odkwasza organizm.
Jest lekkostrawna i łagodna
w smaku, dlatego możesz
podawać ją nawet swojemu
maluchowi.
Maliny na odporność
Maliny to źródło witaminy
m.in. C, E, B1, potasu, wapnia,
fosforu i beta-karotenu.
Dodatkowo zwiększają odporność i chronią przed infekcjami – to naturalny kwas
acetylosalicylowy. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze sprzyjają utrzymaniu zdrowej
skóry, zębów i paznokci.
Śliwki na lepsze samopoczucie
Sporo witamin z grupy B, witamina E i A sprawiają, że śliwki cieszą się opinią
owoców wpływających kojąco na układ nerwowy, tym samym ich spożywanie
może poprawić samopoczucie. Ponadto zapobiegają zaparciom, poprawiają
apetyt i wpływają korzystnie na trawienie. To prawdziwy owocowy wspomagacz
zdrowej diety!
Seler naciowy na stres
Seler naciowy dla jednych: niezbędnik w kuchni,
dla drugich: smak
nie do przełknięcia.
Faktem jest jednak,
że bardzo dobrze wpływa
na organizm. Dzięki temu,
że zawiera magnez, potas,
wapń i sód reguluje
gospodarkę wodną w organizmie. Dodatkowo wpływa na prawidłowe funkcjonowanie
układu nerwowego, co oznacza, że może skutecznie wspomagać walkę ze stresem.
Fasolowa rewolucja
Mamy ponad 20 odmian fasoli, a każda z nich jest bogatym źródłem odżywczego
białka. Co prawda jest odrobinę kaloryczna, ale w większości to nienasycone kwasy
tłuszczowe, które usuwają zły cholesterol, a podnoszą poziom dobrego. Dodatkowo
zawarta w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na układ nerwowy i mózg, dzięki czemu
poprawia koncentrację.