Jedzmy truskawki, póki czas. Owoce te bowiem oprócz walorów smakowych
dostarczają nam też wielu witamin i pozytywnie oddziałują na organizm.

Mało kto wie, że Polska należy do największych producentów owoców miękkich
na świecie. Nasz zbiór truskawek na poziomie ok. 150-200 tys. ton rocznie sprawia,
że w tym względzie ustępujemy jedynie Hiszpanii. Taki stan rzeczy to bez wątpienia
powód do radości, bowiem wraz ze zwiększoną produkcją rośnie też spożycie tych
owoców. A to zdecydowanie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie:

Zdrowie ukryte w truskawkach

„Truskawki, poza znanymi i cenionymi walorami smakowymi, charakteryzują
się też wysoką zawartością witaminy C, makro- i mikroelementów, błonnika
pokarmowego oraz polifenoli” – wyjaśnia Radosław Majewski z Centrum
Dietetyki Stosowanej w Białymstoku. Do tego dochodzi zasobność
w różnorodne substancje biologicznie aktywne – duże ilości kwasów
fenolowych (2,4-2,5 mg/100 g .m.), flawonoidów (5,2-8,2 mg/100 g .m.)
i witamin. W konsekwencji truskawki wykazują działanie antybakteryjne,
a nawet przeciwdziałają powstawaniu i rozwojowi chorób cywilizacyjnych
– w tym nowotworów (dzięki obecności dużej ilości kwasu elagowego),
nadciśnienia, zawałów serca czy nadmiaru cholesterolu.

Dobre polifenole

Zdrowie ukryte w truskawkach„Badania sugerują, że zawarte
w truskawkach polifenole
mogą mieć pozytywny wpływ
na trawienie i wchłanianie węglowodanów, a tym samym
pomagają modulować stężenie
glukozy we krwi po posiłku.
Substancje te mają zdolność
hamowania aktywności jelitowej
α-glukozydazy, rozszczepiającej węglowodany złożone do prostych,
co prowadzi do spowolnienia
absorbcji glukozy. Jest to szczególnie istotne dla cukrzyków oraz osób dbających
o prawidłową masę ciała” – dodaje Radosław Majewski.

Warto też wspomnieć o insulinooporności, będącej nieodłącznym elementem i jedną
z przyczyn występowania cukrzycy. Jak dowodzą badania na zwierzętach, zawarty
m.in. w truskawkach 3-glukozyd cyjanidyny może łagodzić wywołaną dietą wysokotłuszczową hiperglikemię i oporność na insulinę.

Związek ten bierze także udział w poprawie wrażliwości na insulinę (poprzez
zwiększenie wydzielania adiponektyny i leptyny) oraz regulacji ekspresji genów
w izolowanych adipocytach (komórkach tłuszczowych).

Istotne nasiona

Zdrowie ukryte w truskawkachSezonowość występowania
oraz stosunkowo mała trwałość truskawek powodują, że są one powszechnie stosowane
do produkcji mrożonek,
zagęszczonych soków,
napojów, nektarów i dżemów.
Warto jednak przy tym zwrócić
uwagę na właściwości
poszczególnych składowych
owoców:

„Nasiona, choć stanowią jedynie
ok. 1% całej masy, w rzeczywistości zawierają nawet do 11% wszystkich związków
polifenolowych obecnych w truskawkach i są źródłem bogatego w kwas L-linolenowy oleju. Pamiętajmy też, że odpady z przetwórstwa mogą być źródłem substancji przeciwutleniających, a zwłaszcza proantocyjanidyn, oleju, kwasu elagowego
i elagotanin” – opisuje dietetyk Remigiusz Filarski.

Właściwości prozdrowotne

Przyjmuje się, że właściwości prozdrowotne warzyw i owoców wynikają z obecności
w nich błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. A znaczna część zawartych
w nich polifenoli związana jest z matrycą błonnika, co w konsekwencji sprawia,
że stanowi on idealny nośnik substancji o potencjalnie prozdrowotnym działaniu.
„Co więcej, biodostępność i biologiczna funkcja naturalnie występujących polifenoli
(np. w truskawkach) jest nieporównywalne wyższa niż w obecnych na rynku
farmaceutykach, co pozwala na pełniejsze wykorzystanie tych związków
przez florę jelitową” – tłumaczy specjalista z Centrum Dietetyki Stosowanej.

Zdrowie ukryte w truskawkach

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.