Aby czuć się dobrze, należy pić odpowiednią ilość płynów każdego dnia.
Zalecenia ekspertów mówią o ok. 2-2,5 litra dziennie. Wraz z nastaniem
upałów nawet taka ilość może jednak okazać się niewystarczająca.

Latem, oprócz wysokich temperatur, przyczyną utraty większej ilości płynów
z naszego organizmu jest też fakt, że w ciepłe dni dużo czasu aktywnie
spędzamy na świeżym powietrzu, np. uprawiając sporty czy zwiedzając nowe
miejsca. W dodatku niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że utrata wody
to nie wszystko, co nam grozi. Kiedy się pocimy, przez skórę z organizmu
uciekają także cenne składniki mineralne, które odpowiadają za jego prawidłowe funkcjonowanie.

Warzywa i owoce

Co pić w upał?„Podczas upałów oczywiście
powinniśmy pić wodę, jednak
ona sama nie wystarczy.
Potrzebne jest także
uzupełnienie pierwiastków,
które wtedy szybciej tracimy,
takich jak np. sód czy potas,
ale także magnez, wapń.
Dlatego latem nie tylko
nie możemy pozwolić sobie
na to, by pomijać w diecie
warzywa i owoce, ale wręcz
powinniśmy spożywać
zdecydowanie więcej tych produktów niż zalecane minimum. A zalecane minimum
to 400 g owoców lub warzyw dziennie, w 5 porcjach. Warzywa i owoce składają
się w ponad 80%-90% z wody, dlatego tak dobrze nadają się do nawodnienia
organizmu, a dodatkowo stanowią bogate źródło witamin oraz mikro-
i makroelementów, jakie tracimy w nadmiarze w upalne dni. Są także źródłem
energii, której nie może nam zabraknąć, jeśli chcemy aktywnie spędzać czas”
– radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia. 

Soki

Co pić w upał?Na szczęście latem możemy
łatwo się do tych rad zastosować.
To czas, kiedy bez problemu
kupimy tak lubiane przez nas
truskawki lub czereśnie,
które zawierają np. fosfor, wapń
i magnez czy trochę bardziej
egzotyczne arbuzy, bogate
m.in. w żelazo czy sód. Jednak
leżąc na plaży, wędrując
po górach, czy zwiedzając
zabytki, nie zawsze mamy
możliwość zjeść odpowiednią
ilość warzyw i owoców. A przecież właśnie wtedy tracimy jeszcze więcej płynów,
a wraz z nimi cennych pierwiastków. Doskonałym rozwiązaniem będzie w takim
wypadku sięgnięcie po karton soku.

„Te same zalety, co owoce i warzywa, mają także soki, ponieważ zawierają znaczną
ilość wody, tak jak produkty, z których je zrobiono i, podobnie jak warzywa i owoce
są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Soki są dobrym rozwiązaniem
także dlatego, że latem często rzadziej odczuwamy głód i tym bardziej narażeni
jesteśmy na utratę cennych składników z organizmu. Szczególnie polecany jest
sok pomidorowy, który uzupełni niedobory potasu, które mogą wystąpić w upalne
dni. Niedobór tego pierwiastka zaburza gospodarkę elektrolitową organizmu,
powodować może bolesne skurcze mięśni, a także m. in. opuchliznę rąk i nóg.
Tymczasem już jedna szklanka soku pomidorowego zabezpieczy nam
ok. 25% dziennego zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek” – wyjaśnia
dr Katarzyna Stoś.

Kiedy tracimy witaminę C

Co pić w upał?W ciepłe dni, uprawiając aktywnie
sport, tracimy także większe,
niż zwykle, ilości witaminy C.
To szczególnie niebezpieczne,
bo organizm nie potrafi jej sam gromadzić. Dlatego tak ważne
jest dostarczanie sobie tej
witaminy w codziennej diecie.
Sięgajmy więc po bogate w nią
owoce cytrusowe czy np. czarną porzeczkę. Musimy jednak
pamiętać, że dłuższe
przechowywanie owoców
w warunkach domowych
powoduje, że witamina C
się utlenia. Dlatego także w tym wypadku dobrym rozwiązaniem jest szklanka soku,
np. grejpfrutowego lub pomarańczowego, która pokryje dzienne zapotrzebowanie
na witaminę w ok. 60%-70%. Soki powstają bowiem z owoców zebranych w szczycie sezonu, kiedy zawartość witamin w owocach jest największa.

Warzywa, owoce oraz powstałe z nich soki powinny być podstawą letniego menu. Doskonale nawodnią organizm, dostarczając mu jednocześnie cennych składników mineralnych, które w upalne dni tracimy wyjątkowo szybko.

 Co pić w upał?

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.