Zastanawiasz się, czy polski tradycyjny obiad, złożony z mięsa i ziemniaków
to odpowiedni wybór na popołudniowy posiłek? Czy metoda nie łączenia składników odżywczych w jednym posiłku jest zalecana przez specjalistów? Swoje rozważania rozpocznij od poznania fizjologii organizmu oraz sprawdzenia składu spożywanych produktów.


Po pierwsze, niemal we wszystkich produktach występują zarówno białka,
tłuszcze i węglowodany – tylko w różnych proporcjach. Wyjątek stanowią oleje. Zatem do ich trawienia konieczny jest udział wszystkich enzymów,
które produkowane są w specyficznych dla siebie miejscach układu pokarmowego.
Co więcej, łączenie może przynieść nam wiele korzyści, jeśli tylko wiemy jakie składniki wzajemnie wspierają swoje wchłanianie i działanie.

Ponadto jak wyjaśnia Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary Żyj smacznie i zdrowo: „Na poziomie fizjologicznym nie posiadamy zdolności identyfikacji produktu, który jemy. Organizm rozpoznaje jedynie składniki pokarmowe w nim zawarte. A wydzielanie enzymów trawiennych zaczyna się już
w momencie, kiedy widzimy pokarm i czujemy jego zapach, czyli jeszcze zanim zaczniemy jeść. Sam proces trawienia składników odżywczych wymaga udziału różnych enzymów, znajdujących się w konkretnych miejscach układu pokarmowego. Zatem węglowodany zaczynamy trawić już w jamie ustnej, białka w żołądku,
a tłuszcze dopiero w jelitach.”

Mądrość natury

Natura, niczym artysta tworzy doskonałe połączenia, które powinny być dla nas najlepszą inspiracją przy kreowaniu własnych kompozycji. Dobiera składniki tak,
by ich wchłanianie było jak najbardziej optymalne. Przykładów takich połączeń wcale nie musimy długo szukać. Warte uwagi są chociażby jajka – nie bez powodu nazywane często kapsułą życia. Zawierają niemal komplet witamin i składników odżywczych.
A odpowiednia ilość lecytyny w nich zawartej w stosunku do cholesterolu, nie wpływa negatywnie na profil lipidowy człowieka. Bez obaw możemy sięgać po ten zdrowy przysmak. Ważną rolę pełnią również tłuszcze. Z uwagi, że rozpuszczają się w nich niektóre witaminy, nie może ich zabraknąć w tym procesie. Wobec tego w olejach znajdziemy witaminę E, w maśle witaminę A, a w śledziu witaminę D. Podobnie jest
z produktami zbożowymi, które zawierają witaminy z grupy B m.in: tiaminę,
niacynę i pirydoksynę, a to właśnie one są niezbędne do prawidłowego metabolizmu węglowodanów zawartych w tych produktach.

Działaj zgodnie z zasadami


Pragniemy żyć zdrowo i zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia, dlatego dobrze jest inspirować się naturalnymi połączeniami! Jeśli chcemy zwiększyć przyswajalność żelaza, warto włączyć do diety produkty zawierające kwas foliowy i witaminę C.
Taki zestaw znajdziemy na przykład w popularnych burakach. Obecność tych dwóch składników w jednym posiłku gwarantuje uzyskanie najlepszych efektów.
Na przykład do obiadu z mięsem, fasolą czy szpinakiem wystarczy dodać świeżą paprykę, pomidory, kapustę lub przed podaniem skropić danie cytryną czy posypać świeżą natką pietruszki. Warzywa najlepiej spożywać w towarzystwie dobrego oleju roślinnego – rzepakowego, lnianego czy oliwy. Dzięki temu nasz organizm lepiej przyswoi rozpuszczalną w tłuszczach  prowitaminę A i likopen – barwnik znajdujący się w czerwonych warzywach i owocach, będący antyoksydantem. Z kolei do lepszego przyswajania wapnia zawartego np. w kefirze, konieczna jest witamina D. Doskonałym sposobem na dostarczenie jej do organizmu w naturalny sposób jest
na przykład spożywanie produktów mlecznych na wiosennym słońcu.
Takie połączenie jest nie tylko zdrowe, ale i przyjemne.

1 komentarz
  1. Bardzo dużą wagę przywiązuję do zdrowego trybu życia i rozsądnego żywienia. Stawiam na ekologiczne, zdrowe produkty o mniejszej zawartości chemii dość sporo kupuję w ekopiramidzie bo mają fajnie posegregowane rzeczy i duży wybór w produktach a odkąd patrzę co kładę na talerz mojej rodzinie to produkt jest dla mnie pierwszorzędny a dokładnie jego jakość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.