Jeszcze je znajdziecie w sklepach i na straganach. Ostatnie pęczki zielonych i białych łodyżek to sygnał, że sezon na pyszne i niskokaloryczne szparagi dobiega końca. Łapcie więc chwile i przepis na wykwintną kolację w sam raz na ciepły wieczór.
Oto jest! Danie w postaci wykwintnej zapiekanki z orzechami, płatkami oraz tartym parmezanem. Można podawać je solo lub z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Szybkie do przygotowania, pyszne, niskokaloryczne, a cenne ze względu na zawartość w szparagach składników mineralnych i witamin. Szparagi są między innymi źródłem kwasu foliowego (polecanego kobietom w ciąży) i inuliny, która wspomaga wzrost dobrych bakterii w organizmie, a zawarty w nich beta karoten świetnie działa na skórę, włosy i paznokcie. Jakby tego było mało, przyrządza się je w kilkanaście minut. Zainteresowani?
Składniki:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 3 łyżki płatków migdałowych, np. Kresto
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 5 łyżek orzechów laskowych tartych
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dno średniej foremki do zapiekania posmaruj olejem i wysyp orzechami. Odłam twarde końcówki szparagów. Szparagi opłucz i osusz, a następnie włóż do formy i skrop olejem. Wstaw na 5 minut do piekarnika, potem posyp parmezanem, płatkami migdałowymi, odrobiną soli i pieprzu i zapiekaj kolejne 5 minut. Tak przygotowane szparagi możesz podać z młodymi ziemniakami z koperkiem.