Pumpkin Spice Latte to modna, aromatyczna kawa, która od lat w sezonie jesiennym wraca do menu kawiarni. Czy można ją przygotować w domu? Bez problemu. Trzeba tylko wcześniej kupić i upiec dynię, a potem pobawić się w baristę. 

 

Pumpkin Spice Latte jest już pełnoletnia! Zadebiutowała 18 lat temu w znanej amerykańskiej sieci kawiarni. Ponieważ klienci szybko pokochali jej smak, na stałe wpisała się w jesienne menu kawiarni na całym świecie. Potrzebujesz rozgrzewki i słodkiej pociechy w taki dzień jak dziś? Zrób sobie słodką kawę o smaku dyni, z korzennymi przyprawami i ubitą śmietanką. 

Pumpkin Spice Latte

Składniki:

  • podwójne espresso
  • 150 ml mleka, np. Łaciate 3,2%
  • 50 g miąższu dyni
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 30 ml śmietanki 30%
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Studzimy, przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładki mus z syropem klonowym. Do wysokiej szklanki przekładamy mus. W garnku podgrzewamy mleko z przyprawami. Do szklanki z musem wlewamy espresso. Dolewamy spienione ciepłe mleko. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Wykładamy na mleko i posypujemy cynamonem.

Więcej ciekawych przepisów na jesienne rozgrzewające napoje z dynią w roli głównej znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.