Pumpkin Spice Latte to modna, aromatyczna kawa, która od lat w sezonie jesiennym wraca do menu kawiarni. Czy można ją przygotować w domu? Bez problemu. Trzeba tylko wcześniej kupić i upiec dynię, a potem pobawić się w baristę.
Pumpkin Spice Latte jest już pełnoletnia! Zadebiutowała 18 lat temu w znanej amerykańskiej sieci kawiarni. Ponieważ klienci szybko pokochali jej smak, na stałe wpisała się w jesienne menu kawiarni na całym świecie. Potrzebujesz rozgrzewki i słodkiej pociechy w taki dzień jak dziś? Zrób sobie słodką kawę o smaku dyni, z korzennymi przyprawami i ubitą śmietanką.
Pumpkin Spice Latte
Składniki:
- podwójne espresso
- 150 ml mleka, np. Łaciate 3,2%
- 50 g miąższu dyni
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 30 ml śmietanki 30%
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Studzimy, przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładki mus z syropem klonowym. Do wysokiej szklanki przekładamy mus. W garnku podgrzewamy mleko z przyprawami. Do szklanki z musem wlewamy espresso. Dolewamy spienione ciepłe mleko. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Wykładamy na mleko i posypujemy cynamonem.
Więcej ciekawych przepisów na jesienne rozgrzewające napoje z dynią w roli głównej znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.