Macie ochotę na deser z okazji Dnia Dziecka? Zróbcie domowe lody – naturalne, o smaku wanilii, z truskawkową albo borówkową polewą. Przygotowanie trwa krótko, chłodzenie dłużej, ale na dobre rzeczy warto poczekać.

domowe lody

Składniki:

Lody waniliowe:

  • 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 ml schłodzonej śmietany 30%
  • laska wanilii lub pasta/ ekstrakt waniliowy

Polewa owocowa:

  • 200 g truskawek (bądź innych sezonowych owoców)
  • 100 ml wody, np. Mama i ja
  • 2-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości owoców)

Przygotowanie:

W dużej misie ubij śmietanę. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż nożem i zeskrob z niej ziarenka. Dodaj do śmietany. Zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mleko skondensowane. Ubijaj do mocnego spienienia (masa nie ubije się na sztywno). Przelej całość do pojemnika. Zamknij go i wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a jeśli masz więcej czasu – najlepiej na całą noc. Domowe lody gotowe! 

Truskawki, jagody albo borówki zasyp cukrem i lekko upraż w garnuszku lub na patelni. Następnie zalej je wodą i duś do odparowania płynu (aż całość zgęstnieje). Podawaj do lodów.

Polewa sprawdzi się również do naleśników, gofrów, placuszków czy owsianki.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.