Kuchnia arabska słynie z intensywnych i ostrych dodatków, które cenione są zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jedną z ich zalet jest minimalizowanie ryzyka zatrucia pokarmowego, które jest znacznie wyższe w krajach, gdzie panują wysokie temperatury.
Pikantne przyprawy nie tylko działają bakteriobójczo, ale także wspomagają trawienie oraz sprawiają, że organizm się poci, a tym samym schładza. Jednym z ulubionych dodatków do potraw Tunezyjczyków czy Libańczyków jest harissa – pasta z ostrej papryki. Jeśli z okazji Dnia Pikantnych Potraw, który przypada 16 stycznia,chcielibyście poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, polecamy kilka przepisów.
Bakłażan z soczewicą
Kuchnia arabska słynie z zamiłowania do takich warzyw jak pomidory, bakłażany, papryki czy cukinie. Tamtejsi kucharze nie szczędzą również przypraw i pikantnych dodatków. Nawet, jeśli nie jesteście miłośnikami dań warzywnych, to warto skusić się na te przygotowanie według przepisów kuchni arabskiej, gdyż ich smak jest intensywny i aromatyczny.
Składniki:
- bakłażan
- 1-2 łyżeczki pasty harissa, np.marki Sandra
- szklanka czerwonej soczewicy
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- śmietana 18%
- łyżeczka pieprzu kolorowego
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki migdałów
- łyżka oleju roślinnego
- cytryna
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą świeżo mielony pieprz kolorowy, cytrynowy, 1-2 łyżeczki harissy (w zależności od upodobań), przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiażdżone migdały. Wszystko razem mieszamy. Bakłażana przekrawamy na pół i solimy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę, którą puścił. Miąższ bakłażana nacinamy w „kratkę” i nacieramy mieszanką przypraw. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Soczewicę dokładnie płuczemy. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem oleju oraz soli i dodajemy soczewicę. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie odcedzamy i mieszamy z pietruszką i koperkiem. Na talerz wykładamy soczewicę i bakłażana. Zdobimy kleksem śmietany i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zupa z ciecierzycą
Smaczna i rozgrzewająca zupa, inspirowana tradycyjną potrawą marokańską.
Składniki:
- 0,5 l bulionu
- puszka ciecierzycy
- puszka pomidorów krojonych bez skórki, np.marki Sandra
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- łyżeczka mielonego kminu
- łyżka harissy, np.marki Sandra
- natka pietruszki
- chili w płatkach
- kozi ser
- sól do smaku
- odrobina oliwy
Przygotowanie:
Cebulkę drobno kroimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty korzeń imbiru. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy pomidory, ciecierzycę i doprawiamy kminkiem, harissą oraz solą do smaku. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 10-15 minut. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki, chili oraz kozim serem.
Krewetki z kaszą
Danie idealne dla miłośników owoców morza i pikantnej kuchni. Krewetki są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu na posiłek nie poświęcimy więcej czasu, niż wyniesie ugotowanie kaszy.
Składniki:
- krewetki tygrysie
- łyżka harissy
- sok z limonki
- opakowanie kaszy bulgur
- łyżka masła
- cebula
- liście młodego szpinaku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. Sok z limonki mieszamy z harissą i przyprawami (solą i pieprzem). Obtaczamy w sosie krewetki i smażymy na patelni dopóki nie zmienią koloru. Oddzielnie podsmażamy na maśle cebulę i szpinak. Dodajemy ugotowaną kaszę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Na talerz wykładamy kaszę ze szpinakiem i krewetki.