Strucla makowa – trudno wyobrazić sobie bez niej świąteczne biesiadowanie. My proponujemy tradycyjną wersję w nowatorskim wydaniu – z dodatkiem kandyzowanego ananasa, cynamonu oraz olejku migdałowego bądź rumowego. Pycha!
Strucla makowa – trudno wyobrazić sobie bez niej świąteczne biesiadowanie. My proponujemy tradycyjną wersję w nowatorskim wydaniu – z dodatkiem kandyzowanego ananasa, cynamonu oraz olejku migdałowego bądź rumowego. Pycha!
Pierogi to klasyk na świątecznym stole. A gdyby tak pokusić się o wersję deserową? W naszym wydaniu farsz z kapusty zastąpiliśmy makiem w towarzystwie śliwek, skórki z pomarańczy oraz orzechów. Prawdziwa uczta dla każdego łasucha!
Choć w grudniowej gorączce brakuje czasu, a świąteczny stół potrafi budzić więcej stresu niż zachwytu, Polacy wciąż pozostają wierni kulinarnej tradycji. Aż 74 proc. z nas przygotowuje potrawy w całości samodzielnie. Jednocześnie rośnie grupa, która decyduje się na gotowe rozwiązania na święta – z wygody, aby oszczędzić czas i… nerwy.
Wieczór panieński to jedno z najważniejszych wydarzeń przed ślubem – pełen śmiechu, zabawy i wspólnych wspomnień. W jego organizacji liczą się nie tylko atrakcje, ale również odpowiednio dobrane detale, takie jak dekoracje, przekąski czy słodkie upominki dla uczestniczek. Coraz więcej osób decyduje się na personalizowane słodycze na panieński, które nie tylko smakują, ale też świetnie prezentują się na zdjęciach i zostają w pamięci jako wyjątkowy element wydarzenia.
Jednym z najprostszych, a jednocześnie najskuteczniejszych sposobów na relaks jest filiżanka aromatycznego napoju – zarówno ze względu na jego smak, jak i korzyści zdrowotne. Dwie kategorie, które cieszą się szczególnym uznaniem wśród miłośników delikatnych i naturalnych smaków, to napary owocowe oraz herbaty jaśminowe. Każda z nich oferuje inne doznania i właściwości, dlatego warto bliżej przyjrzeć się ich charakterystyce i wybrać tę, która najlepiej wpisuje się w indywidualne potrzeby.
Lekkostrawna, aromatyczna, pełna smaku i niezwykle prosta w przygotowaniu – zupa jest niekwestionowaną królową polskiego stołu. O konsystencji gęstego kremu lub delikatnego bulionu, tradycyjna lub orientalna, rozgrzewająca lub orzeźwiająca, z dodatkami lub bez – w zupach drzemie olbrzymi potencjał, który można wydobyć wykorzystując zaledwie kilka sezonowych składników.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim to miejsce, które łączy najwyższą jakość, przywiązanie do tradycji oraz zamiłowanie do polskich surowców. Dzięki 80-letniemu doświadczeniu w branży mleczarskiej wytwarzamy produkty o prostym składzie i niepowtarzalnym smaku wykorzystując najlepsze mleko wyłącznie od polskich dostawców.
Sycący, domowy i pełen smaku! Ten gulasz warzywny to idealny wybór na szybki i zdrowy posiłek. Bogactwo naturalnych składników, delikatne przyprawy i kremowa konsystencja sprawiają, że to danie, do którego chce się wracać.
Tłusty Czwartek to święto, na które czeka wielu smakoszy słodkości. Tego dnia nie liczymy kalorii, za to smakujemy, zajadamy się i… oblizujemy lukier. Niezależnie od ulubionych zwyczajów kulinarnych, warto w tym roku spróbować czegoś nowego, na przykład przepisu na domowe pączki z budyniem waniliowym.
Czas do świąt nieubłaganie się kurczy, a ty wciąż szukasz pomysłów na wyjątkowe dania, które oczarują rodzinę i przyjaciół? Zdobyliśmy oryginalne przepisy – stworzone przez szefa kuchni Dwór Korona Karkonoszy. Zaskocz bliskich nowymi interpretacjami tradycyjnych smaków, które wprowadzą nutę świeżości do klasycznych wigilijnych potraw. Od nietuzinkowego barszczu po wyrafinowane desery – przygotuj się na święta pełne kulinarnych doznań!
Zastanawiasz się, który tłuszcz powinien zagościć na stałe w twojej kuchni, by wspierać zdrowie serca? Dwoma najpopularniejszymi są olej rzepakowy oraz oliwa. Oba mają swoje zalety i mogą być cennym elementem zdrowej diety. Zobacz, co je łączy, a co różni.
Halloween to świetna okazja, by wykazać się kreatywnością w przygotowaniu kostiumów, dekoracji czy potraw. Planujesz przyjęcie halloweenowe i szukasz kulinarnych inspiracji? Oto 3 sprawdzone przepisy na pyszne halloweenowe dania. Koniecznie zaopatrz się w dynie!
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Placki ziemniaczane z cukinią idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub nietuzinkowy dodatek do obiadu.
Żywe i intensywne kolory sierpniowych warzyw sprawiają, że każde danie z ich użyciem smakuje tak dobrze, jak wygląda. Pomarańczowe marchewki, czerwone buraczki, fioletowa cebula, biały kalafior, zielony brokuł, czy multikolorowa kapusta – te niezwykle proste, uprawiane lokalnie i często niedoceniane warzywa to prawdziwa skarbnica smaku i wartości odżywczych. Czas odkryć ich pełen potencjał!
Środek wakacji to czas, gdy warzywne grządki uginają się od jędrnych cukinii, bakłażanów i pomidorów, a strąki fasolki, bobu i zielonego groszku pną się do nieba. Lato zachęca do odwiedzin lokalnych targowisk, które jak nigdy wcześniej zachwycają bogactwem kolorów, smaków i aromatów. Nic, tylko jeść warzywa!
Soki to nieodłączny element zdrowej kuchni. Te świeżo wyciskane, niepasteryzowane poprawiają pracę naszego wnętrza, zaspokajają apetyt i są niezbędne dla świetnego samopoczucia. Naturalne soki uzupełniają minerały, eliminują wzdęcia, poprawiają pracę jelit – po prostu pomagają odzyskać zdrowie. Warto więc zacząć dzień od soku i w ten sposób „obudzić” układ trawienny.
Podlasie to jedyny region w Polsce o tak silnym zróżnicowaniu kulturowym. Mieszają się tu tradycje wszystkich największych religii świata oraz wpływy kształtowania się tożsamości całej Europy Wschodniej. Wielokulturowość regionu jest szczególnie widoczna w tutejszej kuchni, gdzie przenikają się tradycyjne przepisy polskie, białoruskie, ukraińskie, litewskie i żydowskie.
Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia. Jest to również doskonały sposób na wprowadzenie dzieciom zdrowych nawyków żywieniowych.
Uwielbiamy celebrować przedświąteczne chwile. Przygotowania do Wielkanocy rozpoczynamy, gdy tylko poczujemy na twarzy pierwsze promienie wiosennego słońca. Ozdoby wielkanocne pojawiają się na sklepowych półkach już w marcu, a my przymierzamy się do planowania wielkanocnego menu. Wielkanocne specjały to głównie tradycyjne potrawy, choć coraz częściej z nowoczesnym twistem.
Na zimowy odpoczynek wielu z nas chętnie wybiera góry. Górskie miejscowości mają do zaoferowania nie tylko szlaki narciarskie i piesze, ale unikatową kuchnię, choć potrawy w tych regionach są często dość kaloryczne, treściwe i rozgrzewające. Jakie są popularne dania ze stoków?
Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie? Oto przepisy na szybkie sylwestrowe przekąski.
Kremowy smak, maślana konsystencja i chrupkie wykończenie. Risotto dyniowe to sycąca odpowiedź na mroźne popołudnia oraz ochotę na rozgrzewający posiłek. To również opowieść o pięknej, złotej jesieni, która właśnie zamienia się w zimę.
Latem zajadamy się goframi z bitą śmietaną i jagodami czy truskawkami, a jesienią i zimą owoce zastępujemy konfiturami lub sosem czekoladowym. Przepisów na gofry jest mnóstwo, a ich smak zależy nie tylko od tego, co na nich położymy, ale też od dodatków do samego ciasta.
Gęsina uchodzi za arystokrację pośród drobiu. Jest to mięso niezwykle aromatyczne, a przy tym delikatne i zdrowe. Kotlet schabowy to jakby jej przeciwieństwo: pospolity, serwowany w barach mlecznych, robiony z mniej szlachetnego mięsa, czyli wieprzowiny. Co je łączy? To każdemu dobrze znane klasyki polskiej kuchni, które w listopadzie obchodzą swoje święto. Na naszych stołach pojawiają się od lat, cieszą nasze podniebienia i stanowią część kanonu polskiej tradycji kulinarnej.
Dynia jest symbolem jesieni. Oprócz oczywistych walorów kulinarnych ceniona jest także za swoją różnorodność i estetykę. Jak za pomocą delikatnej w smaku dyni oczarować gości? Oto 5 pomysłów na oryginalne dania z dyni.
Sezon jesienny to prawdziwa gratka dla miłośników zbierania grzybów. Kiedy tylko pogoda zaczyna sprzyjać, aby w lasach był prawdziwy wysyp dorodnych okazów, nadchodzi czas wziąć koszyk w dłoń i ruszyć na grzybobranie. Jest to również jeden z pierwszych zwiastunów nadchodzących świąt. Czy można sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez grzybów? Jednak żeby przetrwały one nie tylko do grudnia, ale i dłużej, warto dowiedzieć się, w jaki sposób przechowywać grzyby, aby nie straciły walorów smakowych i zapachowych. Oprócz popularnego suszenia, grzyby można także zamrozić. Odpowiednie przygotowanie do procesu mrożenia to klucz do zachowania ich aromatycznych właściwości!
Jesienny koktajl na odporność i dla zdrowych zębów to świetny sposób na zadbanie o swoje zdrowie w chłodniejsze dni. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł.
Niektórych kawowych purystów z całą pewnością można by straszyć mieloną kawą. Już słyszymy te nerwowe argumenty — utracone aromaty, wilgoć i smak wciągane przez kawę z otoczenia, marnowanie surowca, ograniczanie sobie doznań sensorycznych… Wszystko to pewnym stopniu prawda. Jednak, o ile nie prowadzimy kawiarni specialty, to wyśrubowane normy dbania o pierwszorzędną jakość kawy możemy trochę rozluźnić! Kawa mielona bywa w domu niezbędna!
Apetyt na słodką przekąskę pojawia się niespodziewanie. Kiedy przychodzi ochota na coś pysznego, długotrwałe przygotowania mogą być minusem. Dlatego warto zapoznać się z przepisem na szybkie ciasto. Deser gotowy w mig to jest to!
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący, rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna domowa pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem?