Pasta z buraka z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne „must eat” tej jesieni. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, czy krakersami. Wegetariańskie smarowidełko dla tych, którzy cenią zdrowe dodatki.

pasta z buraka

 

Pasta z buraka to pyszny i mało skomplikowany w przygotowaniu dodatek do pieczywa. Zamiast kupować gotowe produkty w sklepie, można takie wegetariańskie smarowidełka zrobić samemu w domu. Wystarczą warzywa (w tym przypadku buraki i marchewka), łyżka kaszy, przyprawy, oliwa, sok z cytryny i uprażone pestki. Kilka minut krojenia i duszenia, potem blender w rękę i gotowe.

Składniki:

300 g buraków

1 mała marchewka

1 ząbek czosnku

1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą, np. Holle

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki pestek słonecznika

majeranek i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pestki słonecznika i  dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je, aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.