Ciasto marchewkowe ma w sobie kolor i smak wczesnej jesieni, a smakuje wybornie – tak do porannej kawy, jak i popołudniowej herbaty. Ponieważ co roku proszę moją mamę o przepis, tym razem postanowiłam go spisać i udostępnić. Niech idzie w świat i służy łasuchom. Jest proste w przygotowaniu i zachowuje świeżość przez kilka dni, choć zwykle znika błyskawicznie. 

Tekst: Antonina Majewska

ciasto marchewkowe

 

Składniki na dużą blachę ciasta:

  • 4 jaja
  • 2 szklanki drobno tartej marchewki – najlepiej kupionej na targu (nie może być gorzka)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • garść orzechów drobno zmielonych
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Jaja i cukier ubić mikserem na jasną masę, stopniowo dodać startą marchew. Mąkę, sól, cynamon, proszek i sodę dokładnie wymieszać w misce, a potem stopniowo dodawać do masy jajeczno-marchewkowej. Zmiksować. Olej wlać do masy cienką strużką, delikatnie miksując. Na koniec wmieszać do masy zmielone orzechy.

Ciasto marchewkowe wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni przez 50 minut. Upieczone ciasto można polać domowym lukrem, posypać orzechami albo migdałami. 

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.