Co jemy na lunch w pracy? Batona popijanego napojem energetycznym, kilka wafli ryżowych, hot doga? Zapominając o wartościowym posiłku w ciągu dnia, tak naprawdę szkodzimy sami sobie.
Wśród pracowników biurowych panuje przekonanie, że dłuższa przerwa na ciepły posiłek to strata czasu, który mogą przeznaczyć na załatwienie spraw zawodowych. Tymczasem z najnowszych danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że regularne jedzenie w ciągu dnia może podnieść naszą efektywność nawet o 20%.
Zapracuj na swoje zdrowie
Aby zachować zdrowy, czyli regularny sposób odżywiania się, pracownik powinien w czasie pracy skorzystać z co najmniej dwóch przerw na jedzenie. Badania pokazują, że ponad 40% Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Jednak deklaracje mijają się z rzeczywistością, bo aż jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków w ciągu ośmiogodzinnego dnia pracy je zaledwie jeden posiłek. W 73% przypadków jest to drugie śniadanie, w postaci słonej przekąski, która nie posiada wartości odżywczych i jedynie chwilowo zaspokaja głód.
„Nieregularność posiłków powoduje wolniejsze myślenie i problemy z koncentracją, ale też zmniejsza wydatek energetyczny organizmu. Osoby spożywające posiłki chaotycznie mają mniejszą termogenezę, a więc są narażone na dodatni bilans energetyczny, a w konsekwencji na znaczny wzrost masy ciała i otyłość” – wyjaśnia Aneta Strelau, dietetyk kliniczny z Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Kultura wspólnego jedzenia
Posiłek w pracy nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale też zwiększa motywację do działania, zwłaszcza, gdy spożywamy go w towarzystwie współpracowników. Kulturę wspólnego posiłku w pracy można zauważyć zwłaszcza w młodych firmach, które coraz częściej starają się propagować ten trend.
„Spośród osób zamawiających posiłki z platformy PizzaPortal.pl, dużą grupę stanowią właśnie pracownicy biurowi, dla których jest to czysta wygoda i oszczędność czasu. Era fast foodów i niezdrowych przekąsek powoli się kończy. Polacy są coraz bardziej świadomi tego, co jedzą, więc obiad ze sprawdzonej restauracji, zamówiony online, jest dużym udogodnieniem, szczególnie dla osób aktywnych zawodowo” – komentuje Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl.