Włosy i paznokcie najszybciej reagują na braki składników odżywczych w diecie. Zobacz, czego potrzebują, a czego powinnaś unikać, aby zachować ich zdrowy wygląd.
Żelazo i miedź
• Żelazo, a dokładniej jony żelaza – są związane z tzw. oddychaniem komórkowym dostarczającym energii komórkom macierzy, dzięki których podziałom i różnicowaniu się powstaje włos. Są też niezbędne dla działania pewnego enzymu, wpływającego pośrednio na prawidłowość i częstość podziałów komórek macierzy, co decyduje o prawidłowej budowie i tempie wzrostu włosów. Tak więc jego niedobór może być powodem łysienia. Obfite krwawienia miesiączkowe, okres ciąży i dieta może prowadzić u kobiet do niedoboru żelaza. W takim przypadku włosy stają się cienkie, łamliwe i ulegają przerzedzeniu. Żelazo znajduje się w podrobach, mięsie, szpinaku, pestkach dyni, awokado, soi, orzechach włoskich, pokrzywie, życie, morelach, ostrygach, kukurydzy, sezamie, jajkach, natce pietruszki, ziarnach słonecznika, grzybach, groszku, oliwkach, orzechach nerkowca, daktylach, pszenicy, fasoli mung.
• Miedź – działa wzmacniająco na włosy. Od miedzi zależy wzrost prawidłowej struktury rogowej włosa. Niedobór miedzi skutkuje np. zbyt małą ilością mostków dwusiarczkowych, które wzmacniają wytrzymałość i sprężystość włosów. W konsekwencji włosy stają się słabe i poskręcane. W przypadku niedoboru miedzi w organizmie dochodzi do zaburzeń w gospodarce żelazem, co jeszcze bardziej niekorzystnie może się odbić na stanie naszych włosów. Niedobór może także prowadzić do odbarwienia i zmian strukturalnych we włosach.
Miedź znajduje się w mięsie.
Magnez
• Magnez – potrzebny jest do syntezy białek. Znajduje się w pestkach dyni, groszku, jabłkach ze skórką, soi, brokułach, prosie, kapuście, melonie, kiwi, fasoli, burakach, owsie, kabaczku, pomidorach, jęczmieniu, kurczaku, życie, orzechach włoskich, morelach, kokosie, migdałach, brukselce, kalafiorze, marchewce, kukurydzy, sezamie, selerze, cebuli, ziarnach słonecznika, grzybach, soczewicy, groszku, orzechach nerkowca, grejpfrucie, pszenicy, sałacie, fasoli mung, brzoskwiniach.
Cystyna i cynk
• Cystyna – wpływa na wzrost włosów, jej niedobór powoduje brak połysku. Cystyna znajduje się w żółtkach jaj, produktach zbożowych, zarodkach pszennych, soi, płatkach owsianych, otrębach pszennych.
• Cynk – uaktywnia enzymy kontrolujące metabolizm białek, które zawierają wiązania dwusiarczkowe, potrzebne do budowy włosa. Wpływa także na gospodarkę witaminy A, która ma znaczący wpływ na proces keratynizacji włosów. Długotrwały niedobór na początku powoduje zahamowanie wzrostu, później przerzedzanie się włosów, natomiast w skrajnych przypadkach może doprowadzić do całkowitego wyłysienia. Cynk naturalnie odkłada się we włosach i przy jego braku włosy staja się słabsze. Znajduje się w produktach z pełnego zboża, ryżu naturalnym, pszenicy, jęczmieniu, serach żółtych, pestkach dyni, orzechach włoskich, ostrygach, jajkach, sezamie, soczewicy, kokosie, migdałach, kukurydzy, sezamie, ziarnach słonecznika, grzybach, groszku, orzechach nerkowca, fasoli mung.
Lekarstwa ze spiżarni
1. Maseczka na łysienie plackowate (stosuj co drugi dzień):
Zmiksuj żółtko jaja z olejem rycynowym i łyżką soku z cytryny, smaruj skórę głowy.
2. Maseczka z rzepy na mocne włosy (stosuj raz na tydzień):
Rzepę obierz z czarnej skórki, miąższ zetrzyj i odciśnij (można w sokowirówce), wetrzyj 2 łyżki soku w skórę głowy, po godzinie dokładnie umyj włosy.
Te sposoby były stosowane już przez nasze babki.
Co uważacie na temat domowych sposobów pielęgnacji i leczenia włosów?