Niby łatwe w przygotowaniu, ale… na kurki trzeba mieć sposób. Dzieli się nim Jacek Blicharski – szef kuchni restauracji TASTE_it w HOT_elarni w Puszczykowie.
- masło 150 g
- 1 mała cebula
- świeże kurki 300 g
- śmietana 30% 150 ml
- sól, pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
- bagietka
Przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyścić, w razie konieczności wypłukać, ale niezbyt długo (płukanie pozbawia je aromatu). Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle w kociołku lub na patelni. Po chwili wrzucić do kociołka grzyby i dusić, aż będą miękkie. Podlać je śmietaną. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać grzyby posiekaną natką. Podawać z pieczywem