Niby łatwe w przygotowaniu, ale… na kurki trzeba mieć sposób. Dzieli się nim Jacek Blicharski – szef kuchni restauracji TASTE_it  w  HOT_elarni w Puszczykowie. 

HOTelarnia_MENU_kurkiSkładniki:

  • masło 150 g
  • 1 mała cebula
  • świeże kurki 300 g
  • śmietana 30% 150 ml
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
  • bagietka

 

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyścić, w razie konieczności wypłukać, ale niezbyt długo (płukanie pozbawia je aromatu). Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle w kociołku lub na patelni. Po chwili wrzucić do kociołka grzyby i dusić, aż będą miękkie. Podlać je śmietaną. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać grzyby posiekaną natką. Podawać z pieczywem

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.