W wielu przypadkach szybko i łatwo oznacza również smacznie! Tak właśnie jest w przypadku makaronu z serem i boczkiem w delikatnym, mlecznym sosie. Danie serwowane w małych miseczkach pięknie zaprezentuje się podczas jesiennej kolacji.
Czas wykonania: ok. 30 min
Danie dla 3 – 4 osób
- makaron kolanka – 250 g
- starty żółty ser – ok. 1 szklanki
- boczek – 5 plastrów
- mleko – 2 szklanki
- masło – 1 łyżka
- natka pietruszki/szczypiorek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, a następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, sól i gałkę muszkatołową. Całość gotujemy, aż zrobi się sos. Dodajemy starty ser i mieszamy. Zdejmujemy garnek z gazu i czekamy około 5 minut. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki (makaron, sos i boczek). Na koniec posypujemy wszystko natką pietruszki lub szczypiorkiem.