Podczas upałów ogromne znaczenie ma dieta. Wtedy, gdy wysokie temperatury zniechęcają do spożywania sycących posiłków, warto postawić na produkty, które zawierają dużą ilość wody: arbuzy, dojrzałe brzoskwinie, ananasy.

Dobrym pomysłem jest także przyrządzenie wyjątkowo odżywczego i orzeźwiającego chłodnika, który świetnie zastąpi tradycyjną zupę pomidorową. A zamiast słodkich, gazowanych napojów, które nie gaszą pragnienia, dietetycy polecają pić soki świeżo wyciskane wprost z owoców lub soki ekologiczne, tłoczone na zimno, które nie tylko doskonale nawadniają, ale dostarczają także cennych witamin i składników mineralnych. Barmani natomiast zalecają je mieszać, miksować i komponować w koktajle. Oto kilka przykładów, które można modyfikować według własnego uznania.

pora na koktajlOrzeźwiające i chłodzące Żurawinowe Orzeźwienie

  • sok żurawinowy Rabenhorst
  • dodatek soku z cytryny wedle uznania

Wytrawna i owocowa Aqua de Granada

  • sok z granatowca Rabenhorst
  • dodatek soku z cytryny wedle uznania

Odżywcza Purpurowa eksplozja

  • 12c soku z czerwonych winogron Rabenhorst
  • 12 cl soku z granatu Rabenhorst
  • 6 cl soku z jagód goji Rabenhorst

Przygotowanie:

Wystarczy zmieszać wszystkie składniki, dodać kruszonego lodu i całość wlać do wysokiej szklanki, której brzegi można udekorować cukrem lub kawałkiem egzotycznego owocu. Koktajle można pić do woli podczas upałów lub podawać jako drinki na domowym summer party.

koktajl

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.