Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja na zbliżające się jesienne dni. W połączeniu z makaronem w kształcie pierożka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad.
fot. Ftolia
Składniki:
- makaron – 250 g
- łopatka wieprzowa – 500 g
- cebula – 2 średnie sztuki
- marchewka – 1 średnia sztuka
- pietruszka -1 mała
- seler – 1/4 małej sztuki
- kapusta świeża – 1/8 małej sztuki
- sól, pieprz do smaku
- liść laurowy – 2 szt.
- ziele angielskie – 6-8 szt.
- olej – 3 łyżki
- mąka- ok. 2 łyżki
- woda – ok. 1 litr
Przygotowanie:
Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.
Przepis przygotował: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy