Gulasz to węgierskie danie narodowe, którego podstawowe składniki to mięso, papryka i cebula. Niezwykle sycąca i rozgrzewająca potrawa w trochę innej wersji to propozycja na zbliżające się jesienne dni. W połączeniu z makaronem w kształcie pierożka jest smacznym i estetycznie wyglądającym pomysłem na obiad. 

makaron z gulaszem

fot. Ftolia

Składniki:

  • makaron – 250 g
  • łopatka wieprzowa – 500 g
  • cebula – 2 średnie sztuki
  • marchewka – 1 średnia sztuka
  • pietruszka -1 mała
  • seler – 1/4 małej sztuki
  • kapusta świeża – 1/8 małej sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 6-8 szt.
  • olej – 3 łyżki
  • mąka- ok. 2 łyżki
  • woda – ok. 1 litr

shutterstock_235590964

Przygotowanie:

Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.

Przepis przygotował: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.