Jeśli lubisz czekoladę, dziś jest twój dzień. Międzynarodowy
Dzień Czekolady, przypadający na 12 kwietnia, to świetna okazja,
by
skorzystać z kulinarnych inspiracji i przygotować ją inaczej niż zwykle.

Czekolada najczęściej kojarzona jest z pozytywnym wpływem na nasz nastrój.
Takie działanie zawdzięcza wysokiej zawartości fenyloetyloaminy o działaniu
antydepresyjnym. Podobne właściwości przypisywane są także obecnym
w jej składzie anandamidom – neuroprzekaźnikom produkowanym
przez organizm podczas relaksu. Bogata w magnez czekolada wspomaga pracę
systemu nerwowego i sprzyja zwiększaniu koncentracji oraz wydolności umysłowej.
Z kolei dobroczynnym działaniem na nasz układ krążenia wyróżniają się obecne
w niej flawonoidy, podobne do substancji obniżających ryzyko chorób serca,
które znajdziemy w czerwonym winie i zielonej herbacie. Warto pamiętać,
że dobra gatunkowo czekolada jest nie tylko doskonałą propozycją deserową.
Jako składnik słodkiego napoju w połączeniu z pobudzającą kawą, świetnie
poprawia nastrój w ciągu dnia.

czekoladowo-kawowe desery

Kawa z małymi smakołykami

Czekoladowe ciasteczka to jeden ze smaczniejszych sposobów na poprawę
nastroju. Ciekawą propozycją będzie więc stworzenie deseru kawowego
na bazie tych specjałów. Do jego wykonania posłużą lody o smaku
śmietankowym lub waniliowym, które nałożymy na spód wysokiej szklanki.
Następnie zasypujemy je grubą warstwą pokruszonych ciasteczek. Całość
zalewamy aromatycznym espresso, zaparzonym ze świeżo zmielonych ziaren.
Wierzch deseru dekorujemy ubitą na sztywno śmietanką i startą czekoladą.

Espresso inaczej

Czekoladowo-kawowe deseryTradycyjne, aromatyczne espresso nabiera innego wymiaru
w połączeniu z czekoladą.
Ciekawą propozycją,
która przypadnie do gustu
wielbicielom słodyczy,
jest pochodzące z włoskiego
Piemontu Marocchino.
„Pierwszym krokiem,
dzięki któremu uzyskamy
intensywny smak i oryginalny
wygląd kawy, jest zwilżenie
wewnętrznych ścianek
szklaneczki parą wodną.
Następnie obficie posypujemy
je kakao” – podpowiada
Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. W ten sposób powstanie baza,
która idealnie wzbogaci smak esencjonalnego espresso. Po wlaniu kawy,
uzupełniamy ją spienionym na gładką piankę mlekiem i przyprószamy kakao.
Warto również wspomnieć o innym wariancie czekoladowego espresso
zwanym Mokaccino. Napój ten podawany jest w stumililitrowej szklaneczce,
do której wlewamy gorącą gorzką czekoladę, a następnie świeżo zaparzone
espresso. Całość dekorujemy bitą śmietaną i kakaową posypką.

Caffe Mocha na różne sposoby

Caffe Mocha to jeden z wariantów latte, a więc kawy połączonej z dużą ilością mleka.
Podstawą tego typu napojów, jest aromatyczne espresso, przyrządzone w ekspresie
lub kafetierze. By uzyskać doskonały, intensywny smak, należy zwrócić uwagę
przede wszystkim na rodzaj mieszanki, którą wykorzystamy do jego przygotowania.
W przypadku słodkich napojów lub deserów, najlepiej sprawdzą się mocno palone
ziarna, w obróbce których wyeliminowano kwasowe nuty. Istnieje kilka sposobów
na przygotowanie Caffe Mocha. Według najpopularniejszego, wywodzącego
się z włoskiej tradycji, na dno szklanki wlewa się 20 ml gorącej, gęstej czekolady,
stanowiącej słodką bazę. Następnie dodajemy aromatyczne espresso oraz warstwę
ciepłego, spienionego mleka. Całość możemy zwieńczyć ubitą na sztywno śmietanką,
nakładaną łyżeczką. W wielu krajach, przepis ten jest jednak często modyfikowany.
Ciekawym wariantem jest przyrządzenie napoju poprzez podgrzanie kawy
z czekoladą w rondelku i przyprawienie go cynamonem, anyżem lub wanilią.
Tak przygotowany warto udekorować posypką z kakao.

marocchino Czekoladowo-kawowe desery

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.