Ponad 100 wspaniałych przepisów, krótkie wstępy z przydatnymi wskazówkami, proste opisy gwarantujące doskonały rezultat i zdjęcia pobudzające apetyt. Oto „Czekolada” – poradnik od którego ślinka napływa do ust i jednej z najbardziej inspirujących prezentów od serca.
Aż strach pomyśleć, co było, gdyby przed laty Aztekowie i Majowie nie docenili ziaren kakaowca i nie zaczęli z niego przyrządzać „magicznego” napitku, który nie tylko poprawiał nastrój, ale też dawał sił do walki. Aż trudno sobie wyobrazić, co by się stało, gdyby Hiszpanie, podbiwszy tereny obecnego Meksyku, nie docenili właściwości tego aromatycznego płynu, a potem dla osłody, nie dodali do niego miodu. Nie mielibyśmy czekolady? Niemożliwe! Na szczęście jest! Pyszna, zdrowa, poprawiająca nastrój. Afrodyzjak, który można podawać na 100 sposobów. Nie wierzysz? Sięgnij po książkę „Czekolada” Wydawnictwa Olesiejuk.
Na zachętę – deser na szybko. W sam raz na Walentynki.
Mus pomarańczowo-czekoladowy
8 porcji
Składniki:
4 łyżki likieru pomarańczowego
około 22 biszkoptów
250 g czekolady deserowej
150 ml śmietanki kremówki
4 jajka
150 g cukru
Do przybrania:
150 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
czekoladowe figlaski, listki z czekolady, ozdoby z czekolady
Przygotowanie:
- Wyłożyć pergaminem tortownicę o średnicy 18 cm.
- Ułożyć biszkopty na blasze i skropić połową likieru pomarańczowego. Ustawić je pionowo wokół ścianek tortownicy, można je nieco przyciąć, aby ciasno przylegały do siebie.
- Połamać czekoladę na kawałki, przełożyć do miski ustawionej na rondelku z gorącą wodą i roztopić. Zdjąć z ognia, wlać śmietankę i wymieszać.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do czystej miski i odstawić. Żółtka dodać do czekolady i starannie utrzeć.
- Ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dosypywać cukier, nadal ubijając, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Przełożyć połowę piany do masy, ostrożnie wymieszać, dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, aby z masy nie uciekło powietrze. Przełożyć masę do tortownicy. Przyciąć odpowiednio biszkopty, aby nie wystawały nad masę. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
- Aby przybrać deser, należy ubić śmietankę z cukrem i esencją waniliową. Wyłożyć mus na talerz. Wycisnąć rozetki z bitej śmietany wokół biszkoptów na dole i udekorować wybranymi ozdobami czekoladowymi.
Smacznego!
przepis pochodzi z książki Czekolada