Ponad 100 wspaniałych przepisów, krótkie wstępy z przydatnymi wskazówkami, proste opisy gwarantujące doskonały rezultat i zdjęcia pobudzające apetyt. Oto „Czekolada” –  poradnik od którego ślinka napływa do ust i jednej z najbardziej inspirujących prezentów od serca.

Aż strach pomyśleć, co było, gdyby przed laty Aztekowie i Majowie nie docenili ziaren kakaowca i nie zaczęli z niego przyrządzać „magicznego” napitku, który nie tylko poprawiał nastrój, ale też dawał sił do walki. Aż trudno sobie wyobrazić, co by się stało, gdyby Hiszpanie, podbiwszy tereny obecnego Meksyku, nie docenili właściwości tego aromatycznego płynu, a potem dla osłody, nie dodali do niego miodu. Nie mielibyśmy czekolady? Niemożliwe! Na szczęście jest! Pyszna, zdrowa, poprawiająca nastrój. Afrodyzjak, który można podawać na 100 sposobów. Nie wierzysz? Sięgnij po książkę „Czekolada” Wydawnictwa Olesiejuk.

Na zachętę – deser na szybko. W sam raz na Walentynki.

 

Mus pomarańczowo-czekoladowy
8 porcji

 

Składniki:


4 łyżki likieru pomarańczowego

około 22 biszkoptów

250 g czekolady deserowej

150 ml śmietanki kremówki

4 jajka

150 g cukru

Do przybrania:

150 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

czekoladowe figlaski, listki z czekolady, ozdoby z czekolady

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

  • Wyłożyć pergaminem tortownicę o średnicy 18 cm.
  • Ułożyć biszkopty na blasze i skropić połową likieru pomarańczowego. Ustawić je pionowo wokół ścianek tortownicy, można je nieco przyciąć, aby ciasno przylegały do siebie.
  • Połamać czekoladę na kawałki, przełożyć do miski ustawionej na rondelku z gorącą wodą i roztopić. Zdjąć z ognia, wlać śmietankę i wymieszać.
  • Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do czystej miski i odstawić. Żółtka dodać do czekolady i starannie utrzeć.
  • Ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dosypywać cukier, nadal ubijając, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Przełożyć połowę piany do masy, ostrożnie wymieszać, dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, aby z masy nie uciekło powietrze. Przełożyć masę do tortownicy. Przyciąć odpowiednio biszkopty, aby nie wystawały nad masę. Deser wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
  • Aby przybrać deser, należy ubić śmietankę z cukrem i esencją waniliową. Wyłożyć mus na talerz. Wycisnąć rozetki z bitej śmietany wokół biszkoptów na dole i udekorować wybranymi ozdobami czekoladowymi.

Smacznego!

przepis pochodzi z książki Czekolada

 

 

107 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.