Żurawina – niepozorna bomba o uzdrawiającej mocy

Niewielkie, słodko-cierpkie owoce żurawiny jeszcze do niedawna traktowane były nieco po macoszemu, stanowiąc najmniej atrakcyjny składnik tak zwanych „mieszanek studenckich”. Ich cudowne, prozdrowotne własności odkryte zostały na nowo sprawiając, że żurawina okrzyknięta została „bombą o uzdrawiającej mocy”.

Owocowe desery na wielkanocnym stole

Już najwyższy czas, aby rozpocząć odpowiednie przygotowania i zaplanować świąteczne menu. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, jednak warto pomyśleć także o kolorowych deserach, dzięki którym poczujemy nadchodzącą wiosnę.

Tradycja pieczenia domowych ciast

Każdy z nas pamięta chwile z dzieciństwa, w których mama lub babcia piekła ciasto. Było nam wtedy błogo i bezpiecznie. Nic więc dziwnego, że roznoszący się po kuchni aromat świeżego wypieku, przywołuje w nas dawne wspomnienia.

Cukier to naturalny konserwant

Gdyby zapytać przeciętnego Polaka, po co nam cukier w kuchni, odpowiedziałby: aby posłodzić potrawy lub napoje. I jest to zgodne z prawdą. Cukier nadaje potrawom słodki smak i sprawia, że są one smaczniejsze, ale to nie wszystko. Cukier nie tylko polepsza smak potraw, ale także je konserwuje i właśnie z tego powodu jest niezastąpiony w przemyśle spożywczym.

Zupa cebulowa

Gdy na zewnątrz zimno i ponuro, próbujemy na różne sposoby poprawić sobie humor. O tej porze roku mamy szczególną ochotę…

Herbaciany detoks

Potrzebujesz detoksu? Zrób koktajl na bazie zielonej herbaty. Wspomoże odchudzanie, doda energii i sprawi, że będziesz czuć się lekko. Składniki:…