Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. W karnawale świetnie sprawdzi się jako składnik przekąsek idealnych na przyjęcie. 

Jasmeen_Przyprawy

 Warzywna sałatka z tahiną

Składniki na 4 porcje:

  • 4 – 6 łyżek tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 1 duży pomidor
  • 2 ogórki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  •  1 papryczka chili (opcjonalnie)
  •  ½ czerwonej cebuli
  • 2 cebulki dymki
  • garść posiekanej pietruszki
  • garść posiekanej świeżej mięty lub mięty suszonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Sałatkę podajemy samą lub z chlebkiem typu pita.

Jasmeen_Kuchenne inspiracje (2)

Tahina z pieczonym bakłażanem

Składniki:

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 1 szklanka tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść drobno posiekanej mięty
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do tak przygotowanych pomidorów dodajemy oliwę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, miętę oraz przyprawy. Następnie dorzucamy tahinę i dokładnie mieszamy. Upieczone bakłażany smarujemy grubą warstwą powstałego sosu. Podajemy na ciepło.

shutterstock_223331281

Kalafior w sosie z tahiny i jogurtu

Składniki:

Kalafior:

  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sok z 1 cytryny
  • sól, biały pieprz

Sos:

  • ¾ szklanki tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 1 opakowanie małego jogurtu
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki. Zanurzamy każdą w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotej barwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, dodajemy tahinę cały czas mieszając, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy kalafior.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.