Jedz truskawki

Sezon na truskawki w pełni. Te małe, słodkie, czerwone owoce to rarytas, na który czekamy cały rok. Mają wiele witamin…

Wiosna na talerzu

Chociaż mamy świadomość, że składniki naszej diety powinny być świeże oraz pełne witamin i elementów dostarczających energii, to nie zawsze…

Uważaj na cukier!

W powszechnym rozumieniu cukier to termin określający cukier buraczany lub trzcinowy, który stosujemy do słodzenia. Tymczasem z punktu widzenia żywieniowego…

Jedzmy strączki

Fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy soja wciąż nie są popularnymi składnikami menu Polaków, choć dietetycy jednomyślnie uznają je za obowiązkowy…

Odporność na talerzu

Jesienna aura sprzyja infekcjom. Co zrobić, by się przed nimi chronić? Włączyć żywieniowe SOS! Wiele składników z codziennego menu działa bowiem lepiej niż specyfiki zapisywane przez lekarzy.

Dieta na odporność

Budowanie odporności to długotrwały proces. Jak go wspomóc na co dzień? Dietą! To najlepszy czas, by zajadać się kapustą kiszoną, jabłkami, żurawiną, burakami i dodawać do potraw czosnek.

Sezonowa dieta po polsku

Nasiona chia, olej kokosowy, cukier daktylowy, jagody goji, mleko migdałowe… Współcześnie wiele diet i przepisów zawiera mnóstwo ekskluzywnych i często egzotycznych produktów. Dlatego można spotkać się z opinią, że super-zdrowa dieta musi być droga. Czy tak jest naprawdę?

Mity na temat odchudzania

Myślisz, że intensywny wysiłek to najlepsza recepta na utratę wagi? To mit! – ostrzegają eksperci. Jeśli zbyt intensywnie ćwiczysz w klubie fitness lub siłowni, najprawdopodobniej twój organizm będzie bardziej wrażliwy na toksyny i inne czynniki chorobotwórcze oraz podatny na stres oksydacyjny.

Dieta dla aktywnych

Wła­ściwy spo­sób odży­wia­nia to jeden z naj­waż­niej­szych czyn­ni­ków wpły­wa­ją­cych na zdro­wie i samo­po­czu­cie osób aktyw­nych fizycz­nie. Upra­wia­nie jakiej­kol­wiek dys­cy­pliny z dużą inten­syw­no­ścią – ama­tor­sko lub zawo­dowo, to spore obcią­że­nia dla orga­ni­zmu. Kon­se­kwen­cją jest potrzeba zadba­nia o dietę oraz wła­ściwą rege­ne­ra­cję orga­ni­zmu po wysiłku.

Zdrowy fast food

Jedze­nie typu fast food na pozór jest zbio­rem samych korzy­ści, ponie­waż jest łatwo dostępne, sto­sun­kowo tanie i przez wiele osób uwa­żane za smaczne. Jed­nak naj­więk­szą wadą posił­ków tego typu jest to, że są zazwy­czaj bar­dzo nie­zdrowe. Jeden fast food w ciągu dnia może dostar­czyć tyle kalo­rii, ile wynosi cało­dzienne zapo­trze­bo­wa­nie ener­ge­tyczne.

Co jeść w upalne dni?

Nie chce ci się jeść w upał? Pamiętaj jednak, że brak apetytu może skutkować niedoborami niektórych składników odżywczych. Równie ważne jest właściwe nawodnienie. Co zatem mieć pod ręką w gorące dni?