Nie masz pomysłu na kolację? Zrób zupę z sezonowych produktów leśnych,
np. z kurek. Łatwo je przyrządzić i smakują niemal wszystkim. Wystarczy
kilka składników i aromatyczny posiłek gotowy.
Przepis: Szef Kuchni Robert Muzyczka
Biały krem z kurkami
Składniki (dla 2 osób):
- 100 g świeżych kurek
- 25 g masła
- 250 g bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany 18%
- 1 mała cebula
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku
- grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki.
Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem
warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu
do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego
podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.