Jedzenie typu fast food na pozór jest zbiorem samych korzyści,
ponieważ jest łatwo dostępne, stosunkowo tanie i przez wiele osób
uważane za smaczne. Jednak największą wadą posiłków tego typu
jest to, że są zazwyczaj bardzo niezdrowe. Jeden fast food w ciągu
dnia może dostarczyć tyle kalorii, ile wynosi całodzienne
zapotrzebowanie energetyczne.
Klasyczne propozycje fast foodowe są wysokoenergetyczne, zatem mogą przyczyniać
się do powstawania otyłości. Dodatkowo obfitują w tłuszcze nasycone oraz tłuszcze
typu trans, które mogą przyczyniać się do powstawania chorób sercowo
-naczyniowych, w tym m.in. miażdżycy. Proces przygotowywania potraw
fast foodowych jest dość masowy, co nie może z założenia gwarantować
odpowiedniej jakości potraw. Najczęściej korzysta się z tanich półproduktów,
które może i są atrakcyjne cenowo, ale najczęściej są również niepełnowartościowe.
Składniki są przeważnie mrożone, a elementy posiłku wcześniej przygotowywane
i odgrzewane, co znacząco wpływa na obniżenie ogólnej wartości odżywczej posiłku.
Wady klasycznych fast foodów
Fast foody choć smaczne,
nie są w stanie w pełni pokryć
zapotrzebowania na wszystkie
składniki odżywcze, ponieważ
zawierają śladowe ilości warzyw
i owoców. Według aktualnych
norm żywieniowych,
aby prawidłowo zbilansować
witaminy i składniki mineralne
w diecie należałoby spożywać
codziennie minimum 300 g
owoców i 500 g warzyw. Niestety
zdecydowana większość szybkich
posiłków nie jest w stanie nam tego zapewnić.
Fast foody wywołują nie tylko szereg chorób i nieprawidłowości w funkcjonowaniu
organizmu, ale również niekorzystnie wpływają na ogólne samopoczucie.
W literaturze można doszukać się wielu badań potwierdzających zależność
między niewłaściwymi nawykami żywieniowymi, a zapadalnością na depresję.
Zmorą szybkich dań jest ich nieodłączny element w postaci sosu, który jest
dodawany do pizzy, kebabów, hot- dogów, zapiekanek, hamburgerów itp.
Sosy zawierają spore ilości tłuszczów oraz cukrów, te drugie znacząco wpływają
na wzrost poziomu glukozy we krwi, co niekorzystnie odbija się na zdrowiu
– skoki cukru mogą powodować wzmożony apetyt oraz w dłuższej konsekwencji
przyczyniać się do cukrzycy.
Zdrowy fast food?
Choć zdrowy fast food brzmi jak oksymoron, to stworzenie takiego posiłku jest
możliwe i wcale nie wymaga dużo pracy. Wystarczy tylko kilka trików, aby tłustego
hamburgera czy pizzę zamienić w pełnowartościowy posiłek. Dania przygotowywane
w zdrowszy sposób nie muszą odbiegać smakiem od swoich tradycyjnych
niezdrowych wersji, a na pewno będą ich lepszą alternatywą i tym samym
dostarczą więcej energii oraz zapewnią lepsze samopoczucie.
„Ważne jest aby objętość posiłków
budować z warzyw, jednocześnie
starając się dodawać śladowe
ilości wysokoenergetycznych
składników posiłku typu sosy,
sery, tłuste mięso” – wyjaśnia
Monika Białasik Dietetyk
Body Chief.
Odchudzona pizza
Tradycyjna pizza z szynką
i pieczarkami o średnicy 30 cm, może zawierać w jednym kawałku nawet 360 kcal
i tym samym stanowić bombę węglowodanową oraz tłuszczową. Aby nieco odchudzić
ten najbardziej popularny produkt fast foodowy i jednocześnie zachować jego
walory smakowe, można wypróbować np. pizzę na jaglanym spodzie – nie dosyć,
że jest to propozycja bezglutenowa to dodatkowo zastosowanie sera mozzarella
oraz szynki drobiowej w zastępstwie za żółty ser i klasyczną szynkę wieprzową
znacznie obniży zawartość tłuszczu oraz kalorii w posiłku.
Rozwiązaniem dla wcześniej wspomnianych, kalorycznych sosów zawierających
duże ilości tłuszczów oraz cukru są sosy przygotowywane np. na bazie jogurtu
naturalnego. Klasyczny ketchup można zastąpić pomidorową salsą na bazie
świeżych pomidorów lub tych z puszki.
Zmieniając nawet poszczególne pojedyncze składniki dań fast foodowych jesteśmy
w stanie zmniejszyć ich kaloryczność i uczynić zdrowszymi.
„Tradycyjny burger będzie zdrowszą propozycją, jeśli zastosujemy bułkę żytnią
razową lub chociażby grahamkę oraz kupimy mięso od lokalnego dostawcy
i samodzielnie je zmielimy. Będziemy mieli wtedy pewność, że nie zawiera
ono zbędnych niezdrowych dodatków’’– tłumaczy Monika Białasik.
Uwaga na napoje
Fast foody to nie tyko danie, które spożywamy w porze obiadowej. Mianem tym
określamy również przekąski i napoje gazowane, które stanowią porównywalne
zagrożenie dla organizmu, gdyż często spożywamy je nie kontrolując ilości.
Zdrową odmianą przekąsek są np. frytki warzywne, zastępując tym samym
popularne frytki z ziemniaków smażonych na głębokim oleju, które nie należą
do zdrowych produktów. Idealnym zamiennikiem napojów gazowanych jest woda
niegazowana lub mrożona herbata bez dodatku cukru.
W dzisiejszych czasach trudno jest uchronić się od pokusy skosztowania łatwo
dostępnych i szybkich fast foodów, należy jednak pamiętać, że wkładając zaledwie
odrobinę wysiłku, sami jesteśmy w stanie przygotować ich zdrową odchudzoną
wersję. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości starajmy się wybierać miejsca,
gdzie potrawy są przygotowywane ze zdrowych i pełnowartościowych składników,
które dostarczą naszemu organizmowi wszelkich potrzebnych składników odżywczych.