Superfoods to super produkty pełne wartościowych składników odżywczych. Choć modę na nie zapoczątkowały sprowadzane z odległych zakątków świata nasiona chia i jagody goji, warto wiedzieć, że podobną żywność mamy na rodzimym rynku. Buraki, czosnek, jabłka, kapusta to dopiero początek listy.

superfoods

Polskie superfoods, czyli warzywa i owoce, są niedrogie i smaczne. Możemy je wykorzystać do sałatek, dań na ciepło, przygotować z nich koktajle. Najlepiej jadać na surowo lub poddawać niewielkiej obróbce termicznej, na przykład gotować na parze do 5 minut. Wtedy nie tracą swoich cennych właściwości.

Buraki

Buraki to przede wszystkim doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Pozwalają obniżyć ciśnienie krwi i mają właściwości antynowotworowe. Szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraka z dodatkiem cytryny znacznie poprawia wydolność organizmu. Natomiast na wzmocnienie układu odpornościowego o tej porze roku przyda się zakwas buraczany: „Zakwas buraczany jest bardzo prosty w przygotowaniu: 1 kg grubo pokrojonych buraków wkładamy do kamionkowego garnka lub bardzo dużego słoja, dodajemy przynajmniej 1 główkę czosnku, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe, zalewamy przegotowaną wodą z solą (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody) i zostawiamy na 5-7 dni w ciepłym miejscu. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, a ukiszone buraki wykorzystać jako dodatek do obiadu lub zrobić z nich sałatkę, np. z dodatkiem sera koziego lub fety, jabłek i rukoli. Zakwas prócz kwasu foliowego i żelaza zawiera również witaminy A, E i K” – podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk z Kukuła Healthy Food.

Cebula i czosnek

Cebula i czosnek są bardzo silnymi, naturalnymi antybiotykami, które hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych, ale nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Warto dodawać je do wszystkich zup, surówek i sałatek.

Poza tym syrop z cebuli, czosnku i miodu pomaga zwalczyć przeziębienie, kaszel i katar, a także ma właściwości moczopędne oraz antygrzybiczne. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy w miseczce wymieszać posiekane 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu i odstawić na ok. 5 godzin, by puścił sok. Potem przecedzamy przez gazę do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 10 dni. Pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżce. Ze względu na swoje właściwości wykrztuśne syropu nie powinno się stosować na noc.

Jabłka, jagody i maliny

Jabłka, jagody i maliny to też superfoods! Są zdecydowanie tańsze niż egzotycznie brzmiące jagody goi czy acai, a wcale nie ustępują im zawartością składników odżywczych.

Owoce to przede wszystkim świetne źródło witaminy C i błonnika. Jagody mają dużą zawartość antocyjanów, witamin z grupy B, a także C, A, PP oraz selen, cynk i miedź. Świetnie zwalczają wolne rodniki, chronią serce, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne, mają właściwości przeciwnowotworowe i wspierają pamięć. Pomogą także przy dolegliwościach żołądkowych i jelitowych. Jabłka są źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A, E, D i K. Maliny natomiast zawierają m.in. witaminy E, B1, B2, B6, potas, wapń, magnez oraz żelazo.

Kapusta i brokuły

Kapusta to świetne źródło witaminy C i witamin z grupy B, a brokuły to dobre źródło wapnia. Warzywa te zawierają także potas, fosfor, magnez i żelazo. Sok z kapusty chroni przed chorobą nowotworową żołądka i dwunastnicy oraz wspomaga leczenie choroby wrzodowej. Ponadto wzmacnia odporność i dobrze wpływa na włosy i paznokcie.

Kasza jaglana i gryczana to też superfoods!

Gryka i proso zawierają wiele składników mineralnych, witaminy z grupy B oraz sporo błonnika. Dodatkowo kasza jaglana ma także żelazo, wapń, fosfor, potas i lecytynę i krzem. Obie można jadać zarówno na słono, jak i na słodko.

„Ugotowaną kaszę gryczaną w wersji na słodko polecam podać z podduszonymi śliwkami. Składniki miksujemy z odrobiną miodu oraz cynamonu i podajemy w formie puddingu. W wersji na słono dobrze smakuje np. w formie sałatki z kiszonym burakiem i ogórkiem. Kasza jaglana ma zaś bardzo neutralny smak więc pasują do niej niemal wszystkie owoce zarówno świeże jak i suszone, a także orzechy. W wersji wytrawnej dobrym połączeniem o tej porze roku są np. podduszony jarmuż, cebula i marchew” – podpowiada Natalia Chybzińska.

Siemię lniane

Siemię lniane może śmiało konkurować z nasionami szałwii hiszpańskiej (chia). To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika a także wapnia. Dzięki zawartości kwasów ALA obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także przeciwdziała nowotworom, chorobom serca, stanom zapalnym oraz obniża poziom cukru we krwi. Ponadto korzystnie wpływa na pracę jelit. Odpowiednia dawka siemienia lnianego to 2 łyżki dziennie. Tę porcję można gotować przez 15 minut w 0,5 litra wody i wypić po przestudzeniu lub zalać wspomnianą porcją przegotowanej wody i odstawić na noc. Taki kisiel z siemienia lnianego najlepiej wypijać rano.

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.