Dynia ma rewelacyjny wpływ na zdrowie i urodę, a w połączeniu
z bakaliami, tworzy bombę witaminową, która przyda się nam
podczas jesiennych wieczorów.

Dynia przybyła do Europy w XVI wieku z Ameryki Południowej, gdzie ceniono
ją głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili przede wszystkim
jej walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań z dynią
w roli głównej zaskakuje nawet smakoszy tego warzywa. Przykładem
jest choćby wytrawna tarta.

Wytrawna tarta z dyniąWytrawna tarta z dynią,
kozim serem i ziarnami

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 40 g sera koziego
  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie Chrupiącej sałatki Bakalland
  • świeże zioła do smaku
  • sól i pieprz do smaku

 

 

tarta-z-dynia

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę dynię
pieczemy w piekarniku
przez ok. 20 minut.
Następnie formę
do tarty wykładamy
kruchym ciastem,
które delikatnie nakłuwamy
widelcem. Upieczoną dynię
przekładamy do formy,
dodajemy rozdrobniony
kozi ser i przyprawy.
Wszystko zalewamy
delikatnie śmietaną
doprawioną przyprawami.
Tartę wkładamy
do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotową tartę posypujemy Chrupiącą sałatką.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.