Dynia ma rewelacyjny wpływ na zdrowie i urodę, a w połączeniu
z bakaliami, tworzy bombę witaminową, która przyda się nam
podczas jesiennych wieczorów.
Dynia przybyła do Europy w XVI wieku z Ameryki Południowej, gdzie ceniono
ją głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili przede wszystkim
jej walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań z dynią
w roli głównej zaskakuje nawet smakoszy tego warzywa. Przykładem
jest choćby wytrawna tarta.
Wytrawna tarta z dynią,
kozim serem i ziarnami
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 40 g sera koziego
- 1 opakowanie ciasta kruchego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie Chrupiącej sałatki Bakalland
- świeże zioła do smaku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę dynię
pieczemy w piekarniku
przez ok. 20 minut.
Następnie formę
do tarty wykładamy
kruchym ciastem,
które delikatnie nakłuwamy
widelcem. Upieczoną dynię
przekładamy do formy,
dodajemy rozdrobniony
kozi ser i przyprawy.
Wszystko zalewamy
delikatnie śmietaną
doprawioną przyprawami.
Tartę wkładamy
do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotową tartę posypujemy Chrupiącą sałatką.