Wielkanoc pachnie tradycją: wspólnym śniadaniem, na którym królują jajka, a potem świątecznym obiadem z żurkiem i dodatkiem białej kiełbasy. Ze słodkości zabraknąć nie powinno też mazurka, babki czy paschy. A może by tak w tym roku odświeżyć tradycyjne przepisy?
Wielkanoc bez jajek? Prawie niemożliwe! Są w koszyczku, w zupie, w cieście czy jako przekąska. Co zrobić, by nam się nie przejadły? W tym okresie królują na stole w wersji ugotowanej na twardo, czasem wypełnione farszem i okraszone majonezem. A co powiecie na to, żeby je upiec?
Tarta wielkanocna z jajkami
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 125 g zimnego masła ekstra, np. Mazurski Smak
- 1 duże jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki suszonego majeranku
Nadzienie:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 surowe jajka
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki chrzanu
- 150 ml śmietanki 36%
- 50 ml śmietany 12%
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,3 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody, majeranku i soli zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je, a następnie przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Przygotowujemy farsz: kroimy dymkę w plasterki. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, śmietanę, majonez oraz chrzan. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mieloną paprykę i pokrojona dymkę, wszystko dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę jajeczno-śmietanową na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 35 minut. Przed podaniem kawałki tarty możemy udekorować łyżeczką majonezu i świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Wielkanoc i słodkości do święconki
Co powinno znaleźć się w wielkanocnym koszyczku? Oczywiście: chleb, sól i pieprz, baranek, wędlina, jajko i ciasto. To ostatnie to stosunkowo młody zwyczaj, który jest symbolem umiejętności i doskonałości. Dlatego najlepiej, by był to domowy wypiek. Zamiast tradycyjnej wielkanocnej baby przygotujcie do święconki pyszne i efektowne mini serniczki.
Mini serniczki do koszyczka
Składniki:
- 250 g herbatników
- 50 g masła ekstra, np. Łaciate
- 500 g twarogu sernikowego, np. Mlekpol 18 %
- 50 ml schłodzonej śmietanki UHT 36 %
- 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g
- 100 g białego cukru
- 2 średnie jajka
- kolorowe jajeczka czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy lub drobno mielimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i zagniatamy z herbatnikami. Przekładamy ciasto do formy na muffinki i ugniatamy za pomocą łyżeczki, wyrównując powierzchnię. Do miski przekładamy ser twarogowy, dodajemy budyń (proszek), cukier i wbijamy 2 jajka. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, a następnie mieszamy (już bez miksowania) z masą serową. Masę serową przekładamy na przygotowane wcześniej spody z herbatników. Wyrównujemy wierzch.
Rozgrzewamy piekarnik do 165 °C (bez termoobiegu), na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Dzięki unoszącej się podczas pieczenia parze wodnej serniczki nie opadną i będą bardziej wilgotne. Serniczki wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyjmujemy serniczków, póki piekarnik nie ostygnie. Zimne serniczki wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem możemy udekorować np. kolorowymi jajeczkami.
Tradycyjna kiełbaska, ale zapiekana
Zamiast jeść gotowaną białą kiełbasę z żurku, spróbujcie przyrządzić ją w piekarniku i to zapiekaną w cieście. To znakomita propozycja na świąteczny obiad lub kolację.
Białe kiełbaski zapiekane w cieście
Składniki:
- 190 ml mleka 3,2% UHT
- 80 g mąki pszennej
- 4 małe białe surowe kiełbaski
- 4 gałązki tymianku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać). Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej). Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.