Ostatnia noc w roku to zawsze okazja do świętowania i przyjęcie, na którym nie może zabraknąć noworocznego toastu i pysznych i pożywnych przekąsek. Podpowiadamy, jak przyrządzić sylwestrowe przekąski – niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu.
Co jest gwarantem dobrej imprezy? Chrupiące, wytrawne przekąski. Grissini możemy kupić w większości marketów, jednak z tymi ciepłymi i świeżymi, przygotowanymi własnoręcznie nic nie może się równać. Ich dodatkową zaletą jest to, że w środku możesz zapiec na przykład oliwki lub kukurydzę.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 ml mleka, np. Łaciate 3,2%
- 100 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
- 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki kukurydzy
- 100 g startej mozzarelli, np. Mlekpol
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, wlewamy ciepłe mleko, dosypujemy po łyżce cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut, do wyrośnięcia. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek, a następnie zagniatamy ręcznie ciasto. Dodajemy drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano i przez kolejne kilka minut wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do dłoni. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejscu. Po wyrośnięciu dzielimy masę na 2 połowy i każdą rozwałkowujemy w prostokątny kształt. Po jednej połowie prostokąt smarujemy przecierem pomidorowym, układamy kukurydzę, oliwki i posypujemy startym serem. Następnie nakrywamy resztą ciasta. Kroimy je na równe kawałki, tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręcamy i układamy z odstępami na blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C.
Pizzerinki z bakłażana
Na sylwestrowym wieczorze dobrze sprawdzają się przekąski typu finger food, które łatwo zjeść między tańcami lub na stojąco – w trakcie rozmowy. Polecamy niezawodne pizzerinki, ale w zdrowszym wydaniu, bo zamiast mącznego ciasta spód stanowią aromatyczne bakłażany.
Składniki:
- 4 bakłażany
- 1,5 szklanki sosu pomidorowego
- 100 g tartej mozzarelli, np. Mlekpol
- 2 duże pomidory
- 4 ząbki czosnku
- suszone oregano
- świeża bazylia
- świeży tymianek
- oliwa extra vergine
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kroimy bakłażany w plastry. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Nacieramy je czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem, oregano. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, a następnie posypujemy mozzarellą. Rozkładamy obrane pomidory, pokrojone w kosteczkę. Dekorujemy listkami świeżego tymianku i skraplamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez około kwadrans.