Ostatnia noc w roku to zawsze okazja do świętowania i przyjęcie, na którym nie może zabraknąć noworocznego toastu i pysznych i pożywnych przekąsek. Podpowiadamy, jak przyrządzić sylwestrowe przekąski – niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu. 

Co jest gwarantem dobrej imprezy? Chrupiące, wytrawne przekąski. Grissini możemy kupić w większości marketów, jednak z tymi ciepłymi i świeżymi, przygotowanymi własnoręcznie nic nie może się równać. Ich dodatkową zaletą jest to, że w środku możesz zapiec na przykład oliwki lub kukurydzę.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml mleka, np. Łaciate 3,2%
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
  • 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 100 g startej mozzarelli, np. Mlekpol

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do miseczki, wlewamy ciepłe mleko, dosypujemy po łyżce cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut, do wyrośnięcia. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek, a następnie zagniatamy ręcznie ciasto. Dodajemy drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano i przez kolejne kilka minut wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do dłoni. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejscu. Po wyrośnięciu dzielimy masę na 2 połowy i każdą rozwałkowujemy w prostokątny kształt. Po jednej połowie prostokąt smarujemy przecierem pomidorowym, układamy kukurydzę, oliwki i posypujemy startym serem. Następnie nakrywamy resztą ciasta. Kroimy je na równe kawałki, tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręcamy i układamy z odstępami na blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C.

Pizzerinki z bakłażana 

Na sylwestrowym wieczorze dobrze sprawdzają się przekąski typu finger food, które łatwo zjeść między tańcami lub na stojąco – w trakcie rozmowy. Polecamy niezawodne pizzerinki, ale w zdrowszym wydaniu, bo zamiast mącznego ciasta spód stanowią aromatyczne bakłażany.

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 1,5 szklanki sosu pomidorowego
  • 100 g tartej mozzarelli, np. Mlekpol
  • 2 duże pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kroimy bakłażany w plastry. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Nacieramy je czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem, oregano. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, a następnie posypujemy mozzarellą. Rozkładamy obrane pomidory, pokrojone w kosteczkę. Dekorujemy listkami świeżego tymianku i skraplamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez około kwadrans.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.