Strucla makowa to prawdziwy klasyk wśród świątecznych wypieków. My przełamujemy tradycyjną konwencję i proponujemy ciasto w wersji z olejkiem migdałowym bądź rumowym, w towarzystwie rodzynek i orzechów włoskich. Pycha!
Składniki (3 strucle):
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 14 g suszonych drożdży
- 5 żółtek z jajek L
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 400 g maku mielonego, np BackMit
- 400 ml mleka
- 5 białek z jajek L
- 150 g rodzynek
- 150 g orzechów włoskich, np. KRESTO
- 4 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego
Na polewę:
- sok z 1/2 cytryny
- około 1 szklanki cukru pudru (do uzyskania odpowiedniej gęstości)
- 1,5 łyżki serka mascarpone
Przygotowanie:
Przelej mleko do garnka, dodaj masło i mieszaj do jego rozpuszczenia. Przestudź. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier waniliowy, żółtka oraz mleko z masłem (ciepłe). Całość miksuj około 5 minut. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do podwojenia objętości ciasta.
Mleko podgrzej z rodzynkami. Odstaw na 10 minut. Dodaj mak, posiekane orzechy, miód, cynamon, olejek oraz otartą skórkę. Całość wymieszaj i ostudź. Ubij białka na sztywno, dodaj do masy, wymieszaj. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o wymiarach 30×20 cm. Wyłóż 1/3 masy, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Zroluj ciasto, końcówki zawiń pod spód. Gotową roladę zawiń w papier do pieczenia, zostawiając trochę luzu. Przełóż na blaszkę.
Powtórz czynność z pozostałymi dwoma częściami ciasta. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 170°C, z funkcją góra-dół. Piecz ciasto 35 minut. Cukier puder połącz z sokiem cytrynowym i serkiem. Polej przestudzone ciasto. Strucla makowa jest gotowa.