Martwisz się, że za chwile lato się kończy, a jesień przyniesie gorszy nastrój, falę przeziębień i wirusów? Zacznij działać, dbaj o swoją kondycję psychiczną, postaw na aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, a przede wszystkim – jedz dobrze i tym samym wspieraj odporność. 

 

Aby skutecznie bronić się przed jesiennymi infekcjami, powinnaś mieć sprawne, gotowe do pracy limfocyty. Ich rozwój i działanie stymuluje kilka czynników. Jednym z ważniejszych jest odpowiednia dieta bogata w witaminy i mikroelementy. „Mamy pełnię sezonu na warzywa i owoce. Teraz są najsmaczniejsze, bo dojrzewają w słońcu i pochodzą od naszych regionalnych dostawców. Dzięki temu posiłki na bazie tych produktów są nie tylko pyszne, ale również pełne wartościowych składników odżywczych i witamin” – przypomina Natalia Chybzińska, dietetyk z Kukuła Healthy Food i wymienia najlepsze składniki wzmacniające odporność organizmu dostępne o tej porze roku:

1. Marchew, szpinak, dynia i pomidor

Dla właściwego funkcjonowania układu immunologicznego niezwykle ważne są witaminy A, D i E. Najwięcej witaminy A znajdziemy w marchwi i dyni. Szpinak jest świetnym źródłem witaminy A i E, natomiast pomidory zawierają sporo dawkę witamin A i C. Najbogatszymi źródła witaminy E są z kolei pestki słonecznika i migdały. Ponieważ witaminy A i E najlepiej przyswajają się w tłuszczach, dobrze jest łączyć je np. z tłustymi, morskimi rybami jak makrele, sardynki, czy śledzie, które są najlepszym źródłem witaminy D.

2. Papryka, jarmuż i brokuły

Papryka, jarmuż i brokuły to jedne z najlepszych źródeł witaminy C. W porównaniu do cytryny, papryka ma jej 10, jarmuż 5, a brokuły 4 razy więcej. Witaminę C niestety łatwo utracić w wyniku obróbki termicznej, dlatego warzywa o dużej jej zawartości najzdrowiej jest jeść na surowo lub gotować na parze do 5 minut.

3. Cebula i czosnek

Cebula i czosnek są bardzo silnymi, naturalnymi antybiotykami, które hamują namnażanie się bakterii chorobotwórczych, ale nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Do surówek i sałatek o tej porze szczególnie można dodawać cebulę cukrową – delikatną i przyjemną w smaku. Natomiast drobno pokrojonym czosnkiem można przyprawić sos sałatkowy czy chłodnik. „Rozpoczął się sezon na leczo i krem z dyni, faszerowane papryki i cebule. Oraz domowe przetwory na zimę. „Szczególnie polecam przygotowanie kiszonek, które są bogatym źródłem witaminy C, a także wzmacniają nasz układ trawienny. Możemy teraz kisić paprykę, buraki, kapustę, kalafiora i rzodkiewki” – podpowiada Natalia Chybzińska.

4. Jabłka, aronia i maliny

W sklepach i na straganach pojawiły się już pierwsze odmiany jesiennych jabłek. Wciąż mamy też maliny i aronię, które są źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo jabłka i aronia zawierają witaminę E. Na bazie tych składników możemy przygotować pożywny koktajl z dodatkiem słonecznika, migdałów oraz kefiru. Sezonowe owoce to również świetny dodatek do porannych owsianek i jaglanek przyprawionych cynamonem, imbirem oraz żeń-szeniem. „Jogurty naturalne i kefiry zawierają enzymy oraz probiotyki ułatwiające trawienie, a także korzystnie wpływają na rozwój dobrej flory bakteryjnej. W połączeniu z owocami, pełnoziarnistymi płatkami, nasionami i orzechami tworzą pożywne śniadanie lub słodką przekąskę na „mały głód” – przypomina dietetyk.

5. Przyprawy i zioła

Aby wzmocnić odporność, warto dodawać do dań przyprawy o silnych właściwościach antybakteryjnych i przeciwzapalnych: kurkumę, imbir, cynamon, szałwię, tymianek, bazylię, oregano oraz miód. „Niezależnie od pory roku dobrze jest codziennie, rano, na czczo wypić dużą szklankę przegotowanej wody z cytryną, kurkumą, imbirem i miodem. Wieczorem wyciskamy sok z połówki cytryny, ścieramy odrobinę imbiru, dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę kurkumy. Całość zalewamy przegotowaną, ostudzoną wodą i zostawiamy na noc. Napój ma działanie antybakteryjne, oczyszczające i pobudzające organizm” – podpowiada Natalia Chybzińska.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.