Tłuste ryby morskie, takie jak śledzie, makrele, czy łosoś nie bez powodu mają swoje stałe miejsce na świątecznym stole. To porcja zdrowia i bogate źródło kwasów omega-3, które wraz z omega-6 wspomagają rozszerzanie naczyń krwionośnych, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie tętnicze oraz przyspieszają przemianę materii. Nie lubisz śledzi z cebulką w occie lub oleju, a chcesz mieć na wigilijnym stole tradycyjne danie? Tradycyjna sałatka śledziowa to jest to!
Zwykły śledź to niezwykła ryba. Jego tłuszcz w 70% zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, a mięso jest bogatym źródłem witamin A, D, E i tych z grupy B (B6, B12) oraz minerałów – żelaza, miedzi, fosforu, jodu i potasu. Choć to ryba tłusta, wbrew pozorom nie dostarcza wielu kalorii – 100 g śledzia (oczywiście bez dodatków) to tylko 160 kcal.
Sałatka śledziowa, czyli śledzie pod pierzynką
Składniki:
- 5 śledzi typu Matias
- 150 g majonezu
- 40 g cebuli
- 120 g ogórków konserwowych
- 50 g orzechów włoskich
- 120 g ziemniaków
- 120 g buraków
- 3 jajka gotowane
Przygotowanie:
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce. Na dnie naczynia układać kolejno: buraki, śledzie, majonez, cebulę, ogórki i ziemniaki. Przykryć majonezem, a następnie kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.
zdjęcie i przepis: Dwór Korona Karkonoszy