Polacy przepadają za pizzą! Okrągły placek z dodatkami i ciągnącym się serem, przygotowany na sposób włoski, najlepiej upiec w piecu opalanym drewnem ale i bez niego można sobie poradzić. Jak? Oto kilka podpowiedzi i nietypowych przepisów na domową pizzę. 

 

Przygotowanie pizzy w domu ma wiele zalet. Począwszy od możliwości wykorzystania tych składników, które lubisz, aż po pewność, że dokładnie wiesz, co trafiło na twój talerz. Zimowe wieczory to także świetna okazja do eksperymentów. Domowa pizza nie kończy się na pieczarkach, szynce konserwowej i serze. Możesz zaszaleć i bawić się różnymi smakami. Nie masz pieca do pizzy ani dobrego piekarnika? Poszukaj przepisu na drożdżowe ciasto na pizzę, które upieczesz na patelni z odrobiną oliwy. 

Minimalizm to jest to!

Włoska kuchnia charakteryzuje się minimalizmem i prostotą. Smak nie jest efektem nadmiaru składników, a wynikiem ich jakości. To podstawa, by stworzyć smaczną domową pizzę. Dobrej jakości pomidory i oliwa, świeżo mielony pieprz i prawdziwa mozzarella są połową sukcesu. Nie oszczędzaj na składnikach i raczej unikaj tych z marketu. Smakiem nigdy nie dorównają produktom dobrego pochodzenia. 

Pizza nie istnieje bez ciasta. Jego przygotowanie jest łatwe i nie wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej. Problemem może okazać się idealny poziom wypieczenia. Włosi korzystają z pieców opalanych drewnem, ale w domowych warunkach to rozwiązanie nie wchodzi w grę. Z pomocą przychodzi np. piec do pizzy od Ariete albo dobry piekarnik. 

Pizza z pieca w domu? 

W przypadku pieca do pizzy największe znaczenie ma temperatura pieczenia. Pizza w rzymskim stylu serwowana jest na cienkim cieście, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Pizza neapolitańska jest grubsza i będzie potrzebowała więcej czasu, aby ciasto w środku nie wyszło surowe. „Niezależnie od tego, jaki wariant preferujemy, piec do pizzy z pięciostopniową regulacją temperatury i kamienną płytą poradzi sobie z tym zadaniem. Ciasto wyjdzie idealne, czyli chrupiące z brzegu i miękkie w środku” – zapewnia Michał Obalewski, z Gero Sp. z o.o., która jest wyłącznym dystrybutorem marki Ariete w Polsce.

pizza

 

Kiedy już znasz podstawy przygotowywania domowej pizzy, możesz oddać się kulinarnemu szaleństwu. Taka klasyczna i bardziej tradycyjna pizza sprawdza się na początku przygody, ale z czasem może się znudzić. A warto pamiętać, że ten kawałek ciasta początkowo obkładano wyłącznie składnikami, które akurat były pod ręką!

Nieoczywiste dodatki – jajka w różnej formie, grzyby, gruszki, ryby i owoce morza, groszek, czy ziemniaki – mogą zupełnie odmienić charakter dania. Jeżeli masz piekarnik lub piec do pizzy i potrafisz przygotować ciasto, jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia. To, co – zaczynamy? 

Pizza bianca z borowikami i kurkami

Składniki na ciasto:

  • drożdże – 10 g
  • 330 ml wody
  • 560 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli

Biały sos:

  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • mieszanka startych żółtych serów – ok. jedna szklanka
  • dwie łyżki startego parmezanu
  • szczypta czosnku granulowanego i świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Dodatki:

  • 250 g świeżych leśnych grzybów. Świetnie sprawdzają się borowiki i kurki, ale kompozycja może być dowolna.

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy klasyczną zasmażkę. Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu dodajemy 2/3 porcji tartego żółtego sera, cały parmezan i przyprawy. Na powierzchni rozwałkowanego ciasta rozsmarowujemy sos, a na nim układamy grzyby. Całość przekładamy do pieca do pizzy lub piekarnika. Do dekoracji możemy wykorzystać listki świeżej bazylii albo odrobinę pietruszki.

Pizza z serem pleśniowym i gruszkami

Składniki na ciasto:

  • drożdże – 10 g
  • 330 ml wody
  • 560 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli

Dodatki:

  • 150 g gorgonzoli albo innego miękkiego sera pleśniowego
  • 200 g mozzarelli
  • 2 gruszki – najlepiej wybierać spośród tych twardych
  • posiekane orzechy włoskie, około 3 łyżek,
  • 2 jajka
  • oregano 

Przygotowanie:

Gruszkę kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki. Mozzarelle i gorgonzolę rozdrabniamy na mniejsze kawałki, wtedy ser równomiernie się rozpuści. Na rozwałkowane ciasto wykładamy najpierw ser, następnie gruszkę i całość posypujemy orzechami włoskimi. Na środek wybijamy dwa jajka i przekładamy do pieca do pizzy lub piekarnika. Po wyjęciu pizzy możemy posypać ją świeżą rukolą i skropić odrobiną oliwy z oliwek.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.