Pierogi z owocami to klasyka letniej kuchni i jedno z najbardziej
popularnych dań, uwielbianych zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych.
Podawane są zazwyczaj z cukrem i gęstą śmietanką, ale można serwować
je również z pysznym sosem z białej czekolady i z płatkami migdałów.
Biała czekolada doskonale komponuje się ze smakiem delikatnego ciasta i truskawek. Sezon truskawkowy mamy już niestety za sobą, ale możemy wykorzystać mrożone owoce. Oczywiście pierogi można przygotować samodzielnie i nadziać mrożonymi truskawkami, jednak dla wszystkich osób, które mają na nie ochotę, ale nie mają wprawy lub czasu na własnoręczne lepienie, dobrym pomysłem będzie skorzystanie z gotowych rozwiązań.
Składniki:
- opakowanie pierogów z truskawkami, np. Jawo
sos:
- tabliczka białej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki
- kilka kropel olejku migdałowego
- płatki migdałowe do posypania na wierzchu
Przygotowanie:
Czekoladę połam na niewielkie kawałki, włóż do naczynia i wstaw do garnka z gorącą wodą. Podgrzewaj do roztopienia, od czasu do czasu mieszając. Do roztopionej czekolady powoli wlej śmietankę i rozetrzyj na gładką masę. W międzyczasie ugotuj pierogi z truskawkami. Polej gorące pierogi sosem i posyp płatkami migdałów.
Wskazówka:
Sos można wzbogacić odrobiną olejku migdałowego, wówczas uzyska on nieco mocniejszy i bardziej wyrazisty aromat. Gotowe danie możemy przybrać kilkoma listkami werbeny cytrynowej lub mięty.