Jeśli dbasz o linię, nie zapominaj o śniadaniu. Może być zdrowe,
lekkie i kolorowe. Nawet jeśli jego podstawą jest bułka, wystarczy
uzupełnić zestaw o warzywa i nabiał.
O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, przekonują nas zarówno dietetycy,
jak i lekarze. „Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść w ciągu godziny od przebudzenia,
aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych będących
paliwem, które pobudzi umysł do pracy. Zapominając o zdrowym starcie, skazujemy
się na spowolnienie metabolizmu, spadek koncentracji oraz rozdrażnienie. Sięgajmy
po pełnowartościowe i urozmaicone zestawy, np. pełnoziarniste pieczywo, kolorowe
warzywa, jak również nabiał” – przypomina Beata Prusińska, dietetyk z Naturhouse
i poleca prosty przepis na grzankę z warzywną koroną.
Grzanka z warzywną koroną
Składniki:
- 1 bułka razowa bez ziarna
- pomidorki koktajlowe
- kawałek zielonej i żółtej papryki
- kilka oliwek czarnych
i zielonych - parmezan
- cebula, ząbek czosnku
oraz łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Bułkę przekroić na pół.
Do łyżeczki oliwy wcisnąć
czosnek, wymieszać
i posmarować obie połówki.
Pieczywo włożyć do piekarnika
(100°C, na 5-6 minut, aż będzie miało delikatny kolor).
Resztę składników pokroić na kawałki, wymieszać razem, nałożyć na grzanki,
a całość posypać parmezanem.