Jeśli dbasz o linię, nie zapominaj o śniadaniu. Może być zdrowe,
lekkie i kolorowe. Nawet jeśli jego podstawą jest bułka, wystarczy
uzupełnić zestaw o warzywa i nabiał.

O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, przekonują nas zarówno dietetycy,
jak i lekarze. „Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść w ciągu godziny od przebudzenia,
aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych będących
paliwem, które pobudzi umysł do pracy. Zapominając o zdrowym starcie, skazujemy
się na spowolnienie metabolizmu, spadek koncentracji oraz rozdrażnienie. Sięgajmy
po pełnowartościowe i urozmaicone zestawy, np. pełnoziarniste pieczywo, kolorowe
warzywa, jak również nabiał” ­– przypomina Beata Prusińska, dietetyk z Naturhouse
i poleca prosty przepis na grzankę z warzywną koroną.

Grzanka z warzywną koroną

dietetyczne sniadanie grzankaSkładniki:

  • 1 bułka razowa bez ziarna
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałek zielonej i żółtej papryki
  • kilka oliwek czarnych
    i zielonych
  • parmezan
  • cebula, ząbek czosnku
    oraz łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Bułkę przekroić na pół.
Do łyżeczki oliwy wcisnąć
czosnek, wymieszać
i posmarować obie połówki.
Pieczywo włożyć do piekarnika
(100°C, na 5-6 minut, aż będzie miało delikatny kolor).
Resztę składników pokroić na kawałki, wymieszać razem, nałożyć na grzanki,
a całość posypać parmezanem.

Jeśli dbasz o linię, nie zapominaj o śniadaniu

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.