W czasie gdy dom staje się naszą twierdzą, zależy nam szczególnie na tym, by go upiększać. Dlatego robimy nawóz dla roślin, który odżywi naszą domową dżunglę.

Tekst: Joanna Zaguła

Żeby nie zwariować w domu, szukam sobie nowych przyjemnych zajęć. Jednym z nich jest dbanie o kwiaty we wnętrzu i na balkonie (choć te drugie w tej chwili są raczej w planach). Tak się składa, że wieczorami i popołudniami znajduję czas na przesadzanie roślin, a więc to już mam za sobą i wam także rekomenduję ten krok, bowiem teraz, na wiosnę, jest na niego najlepszy moment. A gdy moje rośliny są już przesadzone, szykuję dla nich nową niespodziankę. Chcę, by w tym roku były jeszcze piękniejsze. W moim domu musi się więc pojawić nawóz dla roślin. Wycieczka do sklepu ogrodniczego jednak odpada. Więc tym razem postanowiłam zrobić taki nawóz sama.

Składniki potrzebne do jego przyrządzenia znajdą się w każdym domu. Są naturalne i właściwie darmowe. Zazwyczaj traktujemy je bowiem jak śmieci. Najlepszy nawóz zrobimy ze skórki bananowej, fusów z kawy i herbaty oraz ze skorupek jajek.

Nawozy przygotowujemy na dwa sposoby – mogą być one w formie stałej albo płynnej. Stałe nawozy wkładamy najlepiej na dno doniczki i przysypujemy ziemią, w której sadzimy roślinę. Nadają się do tego skórki bananowe oraz kawa i herbata. Te ostatnie jednak lepsze będą w przypadku roślin preferujących kwaśne podłoże. Te składniki możemy też po prostu mieszać z ziemią.

Skórki banana i skorupki jajek z kolei świetnie nadają się do przygotowania nawozów płynnych. Umieszczamy je w butelce. Niech zajmą ok. 1/3 jej objętości i zalewamy wodą. Butelkę zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 1-2 tygodnie. Po tym czasie taki nawóz mieszamy pół na pół z wodą i używamy do podlewania roślin.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.