Maliny na przeziębienie, żurawina, seler i natka pietruszki na odporność, aronia na lepszy nastrój i wzmocnienie. Odpowiednio zaopatrzona naturalna apteczka w domu to dziś przejaw dobrze rozumianej troski o zdrowie.

Tekst: Antonina Majewska

apteczka

 

Aronia

Ma opinię najzdrowszego owocu jagodowego na świecie. Zawiera duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę C i E oraz składniki mineralne, przeciwutleniacze i mikroelementy. Jest doskonałym źródłem witaminy PP, czyli niacyny, która odpowiedzialna jest za kondycję psychiczną. Aronia jest też skarbnicą flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu wolne rodniki.

Maliny

Domowy sok z malin to same korzyści dla zdrowia. Owoce malin są bogatym źródłem witaminy C, manganu, błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, kwasu foliowego, miedzi i żelaza. Zwiększają odporność i podatność na infekcje Domowy sok z malin lub miód z jego dodatkiem można spożywać samodzielnie lub dodawać do napojów. Ciepła (ale nie gorącą) herbata z dodatkiem soku z malin to środek napotny, obniżający gorączkę i pomagający zwalczyć przeziębienie.

Żurawina, seler i natka pietruszki

Żurawina, seler i natka to super źródła witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Mają działanie moczopędne, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu. Natka zawiera także kwas foliowy, minerały: wapń, magnez. Seler natomiast zawiera witaminy A i E, potas, wapń, cynk, fosfor i magnez. Dodatkowo chroni układ nerwowy i moczowy, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, dobrze wpływa na wygląd skóry.

Miód
Zawiera witaminy (komplet B, dużo C, sporo D i K) i enzymy, kwasy organiczne i mnóstwo mikroelementów (potas, magnez, wapń, fluor, żelazo). Ma działanie przeciwbakteryjne. Jednak podgrzany do temperatury powyżej 39 st. C – traci swe prozdrowotne właściwości. Zalany wrzątkiem staje się jedynie bezwartościową mieszaniną cukrów.

Chrzan

Rozgrzewa, pobudza krążenie, rozrzedza krew, zapobiegając zakrzepom, stymuluje wydzielanie soków trawiennych oraz niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Jest źródłem witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i cynku. Ma też sporo błonnika i minimum kalorii.

Jogurt naturalny

Powstaje z mleka i bakterii kwasu mlekowego. Jako napój mleczny jest bogaty w białko, wapń, fosfor oraz w witaminy z grupy B. Dzięki swojej mikroflorze jest łatwiej strawny, niż zwykłe mleko i hamuje rozmnażanie się szkodliwych bakterii w jelitach. Może łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a jego spożywanie ma znaczenie podczas stosowania kuracji antybiotykowej, kiedy naturalna jelitowa mikroflora jest niszczona przez leki.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.