Maliny na przeziębienie, żurawina, seler i natka pietruszki na odporność, aronia na lepszy nastrój i wzmocnienie. Odpowiednio zaopatrzona naturalna apteczka w domu to dziś przejaw dobrze rozumianej troski o zdrowie.
Tekst: Antonina Majewska
Aronia
Ma opinię najzdrowszego owocu jagodowego na świecie. Zawiera duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę C i E oraz składniki mineralne, przeciwutleniacze i mikroelementy. Jest doskonałym źródłem witaminy PP, czyli niacyny, która odpowiedzialna jest za kondycję psychiczną. Aronia jest też skarbnicą flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które usuwają z organizmu wolne rodniki.
Maliny
Domowy sok z malin to same korzyści dla zdrowia. Owoce malin są bogatym źródłem witaminy C, manganu, błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, kwasu foliowego, miedzi i żelaza. Zwiększają odporność i podatność na infekcje Domowy sok z malin lub miód z jego dodatkiem można spożywać samodzielnie lub dodawać do napojów. Ciepła (ale nie gorącą) herbata z dodatkiem soku z malin to środek napotny, obniżający gorączkę i pomagający zwalczyć przeziębienie.
Żurawina, seler i natka pietruszki
Żurawina, seler i natka to super źródła witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Mają działanie moczopędne, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu. Natka zawiera także kwas foliowy, minerały: wapń, magnez. Seler natomiast zawiera witaminy A i E, potas, wapń, cynk, fosfor i magnez. Dodatkowo chroni układ nerwowy i moczowy, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, dobrze wpływa na wygląd skóry.
Miód
Zawiera witaminy (komplet B, dużo C, sporo D i K) i enzymy, kwasy organiczne i mnóstwo mikroelementów (potas, magnez, wapń, fluor, żelazo). Ma działanie przeciwbakteryjne. Jednak podgrzany do temperatury powyżej 39 st. C – traci swe prozdrowotne właściwości. Zalany wrzątkiem staje się jedynie bezwartościową mieszaniną cukrów.
Chrzan
Rozgrzewa, pobudza krążenie, rozrzedza krew, zapobiegając zakrzepom, stymuluje wydzielanie soków trawiennych oraz niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Jest źródłem witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i cynku. Ma też sporo błonnika i minimum kalorii.
Jogurt naturalny
Powstaje z mleka i bakterii kwasu mlekowego. Jako napój mleczny jest bogaty w białko, wapń, fosfor oraz w witaminy z grupy B. Dzięki swojej mikroflorze jest łatwiej strawny, niż zwykłe mleko i hamuje rozmnażanie się szkodliwych bakterii w jelitach. Może łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, a jego spożywanie ma znaczenie podczas stosowania kuracji antybiotykowej, kiedy naturalna jelitowa mikroflora jest niszczona przez leki.