Zmarznięta? Głodna? Rozgrzej się zdrową zupą z jarzyn.
Do tego podpieczona kromka chleba z czosnkiem i bomba
witaminowa na odporność gotowa. Smacznego.

Składniki:

6 kromek chleba bawarskiego, np. firmy Dan Cake

  • jesienna_zupa_krem_jarzynowa1 litr bulionu warzywnego
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ średniego selera
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por (biała część)
  • 1,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki imbiru
  • sos balsamiczny (do dekoracji)
  • pietruszka (do dekoracji)

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę,
2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler,
kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie
zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu
ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane
w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy.
Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku,
wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek,
dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym,
podpieczonym chlebem.

Najlepszy krem jarzynowy

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.