Zmarznięta? Głodna? Rozgrzej się zdrową zupą z jarzyn.
Do tego podpieczona kromka chleba z czosnkiem i bomba
witaminowa na odporność gotowa. Smacznego.
Składniki:
6 kromek chleba bawarskiego, np. firmy Dan Cake
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 korzenie pietruszki
- ½ średniego selera
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 por (biała część)
- 1,5 łyżki masła
- sól, pieprz
- ½ łyżeczki imbiru
- sos balsamiczny (do dekoracji)
- pietruszka (do dekoracji)
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i szklimy cebulę,
2 pokrojone ząbki czosnku i pora. Dodajemy pokrojoną pietruszkę, seler,
kalafior, ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa lekko podsmażamy, następnie
zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na średnim ogniu
ok. 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa ugotowane
w bulionie miksujemy blenderem. Pozostałe dwa ząbki czosnku drobno kroimy.
Kromki chleba smarujemy masłem, na każdą kładziemy odrobinę czosnku,
wykładamy na blachę i lekko podpiekamy. Gotową zupę przelewamy do miseczek,
dekorujemy kleksem sosu balsamicznego i pietruszką. Podajemy z chrupiącym,
podpieczonym chlebem.