Przepisów na spaghetti alla carbonara jest wiele. Większość z nich to jednak wariacje na temat tego włoskiego klasyka. Matteo Brunetti podaje recepturę na włoską, domową carbonarę.
Pasta alla carbonara to zdecydowanie jedno z najpopularniejszych włoskich dań. „To jedna z tych potraw, które mógłbym jeść codziennie i nigdy mi się nie znudzi. Gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu. Zawsze przypomina mi niedzielne, rodzinne obiady w domu nieopodal Rzymu”– opowiada Matteo Brunetti.
Kto wymyślił carbonarę?
Historii na temat powstania tego dania jest wiele. Pierwsza z nich głosi, że carbonarę wymyślili włoscy górnicy z Umbrii. W kopalniach, z których pracujący mężczyźni nie wychodzili na powierzchnię przez kilka dni, trudno było o świeże produkty. Jednak ser, jajka, makaron i podgardle doskonale nadawały się do przechowywania w takich warunkach. Dodatkowo powstałe z nich danie było pożywne. Tłumaczyłoby to również nazwę potrawy, ponieważ carbonari to po włosku górnicy. Druga legenda początków carbonary dopatruje się pod koniec II wojny światowej. W tej wersji przepis powstał z połączonych racji żywnościowych amerykańskich żołnierzy i lokalnych produktów.
Składniki oryginalnej carbonary
Wielu Polaków nie wyobraża sobie tego dania bez śmietany. Jednak w typowych, włoskich przepisach ona nie występuje. Do przygotowania tego dania potrzeba niewielu składników, ale muszą być one jak najlepszej jakości. „We Włoszech używamy jajek, sera Pecorino i Parmigiano, Pancetty lub Guanciale. Do tego pieprz, sól i dobry makaron” – zdradza Matteo. O ile sera Pecorino i parmezanu nie trzeba nikomu przedstawiać, o tyle Pancetta i Guanciale mogą stanowić zagadkę. Pancetta to nic innego jak dojrzewający boczek wieprzowy, peklowany w solance z dodatkiem pieprzu. Z kolei Guanciale to wieprzowe podgardle, dojrzewające w soli i pieprzu. Jego nazwa może być myląca, ponieważ guancia w języku włoskim oznacza policzek. W Polsce bywa problem z dostępnością tych dwóch produktów. Można sobie z tym poradzić, zastępując je wędzonym boczkiem. W smaku jest zbliżony, choć gastronomiczni konserwatyści mogą być odmiennego zdania.
Przepis na Pasta alla Carbonara Matteo Brunetti
Składniki:
- 120 g spaghetti
- 2 jajka
- 30 g Pecorino
- 15 g Parmigiano
- 100 g Pancetta (lub Guanciale albo boczku)
- pieprz do smaku
- woda (wrzątek w garnku)
- 2 łyżki soli (do wody)
Przygotowanie:
Krok po kroku: http://bit.ly/Spaghetti_Alla_Carbonara