Spaghetti z krewetkami na winie

Macie dziś ochotę na coś wykwintnego? Oto przepis. Wystarczy czosnek, pietruszka, białe wino, dobra oliwa, ser, makaron i kilka krewetek. Parę minut i gotowe.

malma_spaghetti_z_krewetkami_na_winie_potrawa2

Składniki:

  • 200 g makaronu, np. Malma Spaghetti
  • około 12 sztuk krewetek tygrysich
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 duże pomidory (bez skórki)
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, biały pieprz do smaku
  • dodatkowo do dekoracji: parmezan, pietruszka.

shutterstock_192630779

Przygotowanie:

Rozmrożone krewetki wrzucamy na 2 minuty do posolonej, gotującej się wody. W międzyczasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Następnie wrzucamy odrobinę pietruszki, pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy winem. Po uzyskaniu konsystencji sosu dodajemy krewetki, na końcu dokładamy ugotowany makaron. Ozdabiamy pietruszką i parmezanem. Idealne uzupełnienie: białe, wytrawne wino.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.