Masz ochotę zmienić coś w swoim menu i połączyć tradycję
z nowoczesnością? Skorzystaj z przepisu inspirowanego literaturą
Sienkiewicza, ale w zupełnie innym wydaniu. Będzie przepysznie!
Przepis: Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny Lubella
Makaron po szlachecku
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
- makaron, np. Lubella Pióra
nr 17 – 400 g - 2 tusze z królika
- wytrawny cydr jabłkowy
– 400 ml - 1 marchew
- 1-2 łyżki mąki, np. Lubella
Puszysta Luksusowa
(do zagęszczenia sosu) - 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie:
Mięso z królika dzielimy na drobne kawałki i posypujemy solą, pieprzem
oraz tymiankiem. Następnie odstawiamy je na ok. 40 minut. Makaron
gotujemy wg zaleceń producenta. Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy
na patelni do momentu ich zeszklenia. Przyprawione kawałki królika
obsmażamy na rumiano z każdej strony. Następnie dodajemy do nich
przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Pokrojoną w cienkie plastry
marchew mieszamy z musztardą oraz ¾ cydru. Dusimy na małym ogniu
pod przykryciem przez ok. 30 minut, podlewając całość pozostałym cydrem.
Wszystko gotujemy, aż do momentu zgęstnienia – w tym celu możemy dodatkowo
dodać łyżki mąki. Wszystkie składniki łączymy z wcześniej przygotowanym
makaronem i dekorujemy tymiankiem.