Masz ochotę zmienić coś w swoim menu i połączyć tradycję
z nowoczesnością? Skorzystaj z przepisu inspirowanego literaturą
Sienkiewicza, ale w zupełnie innym wydaniu. Będzie przepysznie!

Przepis: Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny Lubella

Makaron po szlachecku

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

  • Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny Lubellamakaron, np. Lubella Pióra
    nr 17 – 400 g
  • 2 tusze z królika
  • wytrawny cydr jabłkowy
    – 400 ml
  • 1 marchew
  • 1-2 łyżki mąki, np. Lubella
    Puszysta Luksusowa
    (do zagęszczenia sosu)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie:

Mięso z królika dzielimy na drobne kawałki i posypujemy solą, pieprzem
oraz tymiankiem. Następnie odstawiamy je na ok. 40 minut. Makaron
gotujemy wg zaleceń producenta. Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy
na patelni do momentu ich zeszklenia. Przyprawione kawałki królika
obsmażamy na rumiano z każdej strony. Następnie dodajemy do nich
przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Pokrojoną w cienkie plastry
marchew mieszamy z musztardą oraz ¾ cydru. Dusimy na małym ogniu
pod przykryciem przez ok. 30 minut, podlewając całość pozostałym cydrem.
Wszystko gotujemy, aż do momentu zgęstnienia – w tym celu możemy dodatkowo
dodać łyżki mąki. Wszystkie składniki łączymy z wcześniej przygotowanym
makaronem i dekorujemy tymiankiem.

Makaron z królikiem i cydrem

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.