Bób można podać na wiele sposobów: ugotować z solą, doprawić masłem,
czosnkiem, ziołami czy oliwą. Można go też wykorzystać jako farsz
do roladek z kurczaka. Z przekąski stanie się pełnoprawnym daniem.

Proste w przygotowaniu zawijasy z kurczaka to pomysł na efektowny letni obiad.
Delikatne i kruche mięso w połączeniu z zielonym nadzieniem? Zapowiada
się pysznie. Spróbujecie?

Piersi kurczaka nadziewane bobemSkładniki:

  • 2 piersi dobrego
    kurczaka, np. Kurczaka
    Zagrodowego
  • 300-400 g bobu
  • 1 łyżeczka tymianku
    suszonego plus kilka
    gałązek świeżego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • sól i pieprz
  • 10 cieniutkich
    plastrów boczku 

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej
wodzie, obieramy
i doprawiamy oliwą, solą,
pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy, aby utworzyć
kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów
boczku, by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek.
Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C. Gotowe piersi chwilę studzimy
przed pokrojeniem.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.