Bób można podać na wiele sposobów: ugotować z solą, doprawić masłem,
czosnkiem, ziołami czy oliwą. Można go też wykorzystać jako farsz
do roladek z kurczaka. Z przekąski stanie się pełnoprawnym daniem.
Proste w przygotowaniu zawijasy z kurczaka to pomysł na efektowny letni obiad.
Delikatne i kruche mięso w połączeniu z zielonym nadzieniem? Zapowiada
się pysznie. Spróbujecie?
Składniki:
- 2 piersi dobrego
kurczaka, np. Kurczaka
Zagrodowego - 300-400 g bobu
- 1 łyżeczka tymianku
suszonego plus kilka
gałązek świeżego - 2 łyżeczki oliwy
- 1 ząbek czosnku, starty
- sól i pieprz
- 10 cieniutkich
plastrów boczku
Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej
wodzie, obieramy
i doprawiamy oliwą, solą,
pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy, aby utworzyć
kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów
boczku, by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek.
Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C. Gotowe piersi chwilę studzimy
przed pokrojeniem.