Bób można podać na wiele sposobów: ugotować z solą, doprawić masłem,
czosnkiem, ziołami czy oliwą. Można go też wykorzystać jako farsz
do roladek z kurczaka. Z przekąski stanie się pełnoprawnym daniem.

Proste w przygotowaniu zawijasy z kurczaka to pomysł na efektowny letni obiad.
Delikatne i kruche mięso w połączeniu z zielonym nadzieniem? Zapowiada
się pysznie. Spróbujecie?

Piersi kurczaka nadziewane bobemSkładniki:

  • 2 piersi dobrego
    kurczaka, np. Kurczaka
    Zagrodowego
  • 300-400 g bobu
  • 1 łyżeczka tymianku
    suszonego plus kilka
    gałązek świeżego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • sól i pieprz
  • 10 cieniutkich
    plastrów boczku 

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej
wodzie, obieramy
i doprawiamy oliwą, solą,
pieprzem, czosnkiem i suszonym tymiankiem. Piersi nacinamy, aby utworzyć
kieszonki, nadziewamy bobem. Na desce do krojenia układamy po 5 plastrów
boczku, by lekko nachodziły na siebie, układamy na nich pierś i zawijamy w boczek.
Tak samo postępujemy z drugą piersią. Układamy w formie wyłożonej papierem
do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 minut w 180 st.C. Gotowe piersi chwilę studzimy
przed pokrojeniem.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.