Obieranie warzyw i owoców wbrew pozorom nie jest wcale łatwym zadaniem. Brak odpowiednich narzędzi sprawia, że przygotowanie jabłka czy marchewki do zjedzenia staje się często mocno problematyczne. Jaka obieraczka do warzyw jest najpraktyczniejsza?
Jaka powinna być dobra obieraczka?
Jaka powinna być odpowiednia obieraczka? Przede wszystkim liczy się jakość wykonania. Musi być wyprodukowana z bardzo dobrego i trwałego materiału, np. ze stali nierdzewnej. Druga niezwykle istotna kwestia to ergonomiczny kształt. Jeśli urządzenie pewnie leży w dłoni, wtedy proces obierania staje się bezpieczniejszy i przyjemniejszy. Podczas zakupu należy zwrócić uwagę również na jakość ostrza oraz na to, w jaki sposób jest ono połączone z rękojeścią. Niektóre modele mają rączki pokryte antypoślizgowym tworzywem, dlatego nie wypadną z dłoni i są przez to bezpieczniejsze.
Druga ważna sprawa to dobór obieraczki do konkretnego produktu. Jedno urządzenie obierze bez problemu grubą bulwę ziemniaka lub awokado, a inne posłuży do zdjęcia skórki z miękkiego pomidora lub kiwi. Podłużne warzywa (np. ananas, awokado) obiera się za pomocą sprzętu z ostrym i długim ostrzem. Miękkiej skórki pozbędziesz się używając obieraczki z ząbkami.
Za pomocą niektórych modeli obieraczek przysposobisz owoce do wypieków, np. usuwając z nich gniazda nasienne. Są to specjalnie skonstruowane innowacyjne drylownice do jabłek lub do wiśni. W kilka chwil na Twoim talerzu pojawią się pokrojone w równą kostkę lub paski warzywa i owoce.
Obieraczka do warzyw do zadań specjalnych
Jeśli marzy Ci się, aby przygotować makaron z warzyw, to warto zapoznać się z takimi urządzeniami jak spiralizer lub temperówka. Pierwsze z nich przyda Ci się do obrania warzyw o większych gabarytach, np. cukinii. Za pomocą spiralizera przygotujesz pyszny makaron wegetariański, który może przybrać ciekawe kształty. Cieńsze lub grubsze warzywne wstążki ozdobią danie, dodając mu wykwintności. Cukiniowe lub marchewkowe spaghetti smakuje wybornie, ale też stanowi oryginalną ozdobę każdego dania.
Jeśli chcesz przygotować taką potrawę, zobacz koniecznie obieraczki do warzyw z Fabryka Form. Wśród nich znajduje się m.in. obieraczka do warzyw Julienne, która ma precyzyjne ostrze, zapewniające płynną pracę. Oprócz tego urządzenie zaopatrzone jest w ergonomiczną, antypoślizgową rączkę. Za pomocą tej obieraczki pokroisz warzywa w cienkie, równe paski. Natomiast używając spiralizera (krajalnicy) przygotujesz z warzyw kolorowy makaron. Alternatywnym urządzeniem jest temperówka, która również pokroi warzywa w różnej grubości fantazyjne spirale.
Obieraczki, temperówki lub spiralizery – każdy z tych kuchennych gadżetów pomoże Ci przygotować pyszny i kolorowy posiłek. Szczególnie dzieci będą zachwycone i na pewno chętniej zjedzą przygotowane danie.